V Indoneziji so se znova tresla tla, potres z magnitudo 6,2 vzel najmanj 42 življenj

15. 1. 2021, 10:01 | Aktualno | Vir: STA

              V Indoneziji so se znova tresla tla, potres z magnitudo 6,2 vzel najmanj 42 življenj (foto: STA) STA

Močnejši potres z magnitudo 6,2 je danes zjutraj stresel indonezijski otok Sulavezi in terjal najmanj 42 življenj. Nastala je večja gmotna škoda, saj se je porušila bolnišnica, več stavb je močno poškodovanih, so sporočile lokalne oblasti.

Po potresu poročajo tudi o več sto poškodovanih ljudeh. Doslej so iz ruševin v mestu Mamudžu potegnili 34 trupel. Še najmanj osem ljudi je umrlo na območju južno od Mamudžuja, skupno 42, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja lokalne agencije za naravne nesreče Ali Rahman je še opozoril, da bo število smrtnih žrtev verjetno še naraslo.

Reševalci nadaljujejo iskalno akcijo za več kot deset bolnikov in zdravstvenih delavcev, ki so ostali ujeti pod ruševinami bolnišnice v Mamudžuju. Podobno iz ruševin rešujejo osemčlansko družino, katere dom se je porušil.

Potres z žariščem na zahodu otoka je stresel območje v zgodnjih jutranjih urah in povzročil paniko. Številni prebivalci so v strahu zbežali iz mesta. Poleg bolnišnice in več hiš se je delno porušil še eden od hotelov, večja škoda je nastala tudi na poslopju lokalne vlade.

Meteorologi so posvarili domačine, da bi lahko sledilo še več popotresnih sunkov, zaradi nevarnosti cunamija pa naj se izogibajo obale.

Potresi so v Indoneziji pogosti, saj država leži na t. i. ognjenem obroču, kjer se stikajo velike tektonske plošče. Pogosti so tudi izbruhi vulkanov. Leta 2018 je otok Sulavezi prizadel potres z magnitudo 7,5, ki mu je sledil cunami. Umrlo ali pogrešanih je bilo več kot 4300 ljudi.