V Italiji bo od srede naprej prost prehod deželnih meja

Državljanom EU ne bo treba v karanteno

31. 5. 2020, 07:32 | Aktualno | Vir: STA

              V Italiji bo od srede naprej prost prehod deželnih meja (foto: profimedia) profimedia

Italijanska vlada je potrdila odpravo omejitev gibanja med deželami zaradi pandemije novega koronavirusa, ki so bile uvedena 9. marca. Prosto prehajanje po državi bo možno od srede naprej. Prav tako bodo od srede naprej v Italijo lahko prišli tudi državljani članic EU in jim pri tem ne bo treba v obvezno 14-dnevno karanteno.
 

"Glede na epidemiološki razvoj dogodkov ni nobenega razloga, da bi spreminjali načrte o sprostitvi mobilnosti znotraj države," je italijanskim medijem danes zagotovil minister za zdravje Roberto Speranza.

Čeprav je število okužb v nekaterih italijanskih deželah višje kot v drugih, pa je nevarnost okužbe v celotni Italiji nizka. Faktor širjenja bolezni je nižji od 1, torej okuženi ne prenese okužbe nujno naprej na novega človeka. In od začetka sproščanja omejevalnih ukrepov 18. maja ni prišlo do naraščanja okužb, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA utemeljil minister.

Italija upa, da bo s sproščanjem omejitev na mejah obnovila prometne tokove, ki so zaradi izbruha epidemije novega koronavirusa v državi praktično prekinjeni že od konca februarja. Italija je sicer med najhuje prizadetimi državami s covidom-19. Zabeležili so več kot 33.000 smrtnih žrtev te bolezni.