V Italiji napovedujejo 80 odstotkov cepljenih do konca septembra

Med njimi bodo tudi otroci od 12. leta starosti naprej

8. 6. 2021, 14:05 | Aktualno | Vir: STA

              V Italiji napovedujejo 80 odstotkov cepljenih do konca septembra (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

V Italiji nameravajo do konca septembra proti covidu-19 cepiti 80 odstotkov prebivalstva. Med njimi bodo tudi otroci od 12. leta starosti naprej. "Da bi ta cilj dosegli, pa ne smemo zapravljati virov, časa in sredstev," je dejal vladni komisar Francesco Paolo Figliuolo, nacionalni koordinator akcije cepljenja proti covidu-19.

V Italiji se sicer medtem že vse bolj glasno pogovarjajo o tretjem, poživitvenem odmerku. Vse bo sicer odvisno od epidemiološkega stanja, po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA opozarjajo pristojni.

Vendarle naj bi po končani akciji cepljenja to decentralizirali in cepljenje prepustili družinskim zdravnikom, je povedal Figliuolo.

Italija je sicer akcijo cepljenja močno pospešila. Samo v petek in soboto so cepili več kot 1,2 milijona ljudi. V preteklem tednu pa so povprečno na dan cepili pol milijona ljudi.

Ta teden v Italiji pričakujejo 4,1 milijona novih odmerkov cepiv proti covidu-19. Namenili naj bi jih predvsem mladim. Od prejšnjega tedna so namreč odpravili starostne omejitve in cepijo vse od 12. leta starosti naprej.

Epidemiološko stanje v državi pa se medtem še naprej izboljšuje. V ponedeljek so zabeležili 1273 novih primerov okužbe, 65 ljudi pa je zaradi covida-19 umrlo. To so sicer najnižje številke od 15. septembra lani, navaja APA.

Od ponedeljka je sedem od skupno 20 italijanskih dežel označenih z belo barvo, ki označuje najnižjo stopnjo nevarnosti okužbe z novim koronavirusom. V teh deželah so odpravili tudi nočno policijsko uro. Druge dežele pa zaenkrat ostajajo v rumeni fazi še vsaj do 21. junija.