V Italiji poživitveni odmerek proti covidu-19 po petih mesecih

23. 11. 2021, 09:15 | Aktualno | Vir: STA

              V Italiji poživitveni odmerek proti covidu-19 po petih mesecih (foto: profimedia) profimedia

V Italiji bodo cepili s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 pet mesecev po drugem odmerku, kažejo navedbe odbora italijanske agencije za zdravila Aifa. Rok je v ponedeljek potrdil tudi italijanski minister za zdravje Roberto Speranza na Facebooku. Od ponedeljka je poživitveni odmerek v Italiji na voljo starejšim od 40 let.

"Poživitveni odmerek je ključnega pomena za boljšo zaščito nas samih in soljudi. Po zadnjem priporočilu Aife bo mogoče poživitveni odmerek prejeti pet mesecev po koncu prvega ciklusa. Vsi bi se morali cepiti, da bomo močnejši," je na Facebooku po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zapisal minister Speranza.

Italijanska vlada pod vodstvom Maria Draghija razmišlja tudi o skrajšanju veljavnosti potrdila o cepljenju, ki naj bi ga kmalu skrajšali z 12 na devet mesecev.

Na Južnem Tirolskem bodo v sredo za zajezitev okužb z novim koronavirusom začeli veljati strožji protikoronski ukrepi; vrata bodo morale zapreti diskoteke in nočni klubi, v javnem potniškem prometu bo uporaba zaščitne maske vrste FFP2 obvezna za vse, ki so starejši od šest let. V 20 občinah Južne Tirolske bo v veljavi delno zaprtje javnega življenja, še navaja APA.