V delih Italije ponovno ustavljajo javno življenje, podobno napovedujejo tudi v Trstu

Število okužb se povečuje

2. 3. 2021, 09:00 | Aktualno

              V delih Italije ponovno ustavljajo javno življenje, podobno napovedujejo tudi v Trstu (foto: Shutterstock) Shutterstock

Zaradi strahu pred širjenjem bolj nalezljivih različic novega koronavirusa so se oblasti v Lombardiji danes odločile, da bodo v nekaterih provincah zaostrile ukrepe za zajezitev pandemije. Zaradi poslabšanja epidemiološke slike o podobnih ukrepih razmišljajo tudi v Furlaniji-Julijski krajini.

Deželna vlada v Lombardiji je za provinco Como ter več občin v provincah Mantova, Cremona, Pavia ter v bližini Milana uvedla strožje ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, ki bodo začeli veljati v sredo.

V okviru zaostritve bodo omejili javno življenje, kar pomeni zaprtje barov, restavracij in večine trgovin. Prebivalci na javnih prostorih ne bodo smeli več uživati hrane in pijače, domove pa bodo lahko zapustili le za nujne opravke. Tudi šolanje se bo spet preselilo na splet. Celotna Lombardija je sicer trenutno v oranžnem območju, opisani ukrepi pa običajno veljajo za rdeča območja.

Razmere so zaskrbljujoče tudi na območju Furlanije-Julijske krajine. Število okužb se je v zadnjem tednu povečalo za skoraj 60 odstotkov, predvsem zaradi angleške različice, je v ponedeljek sporočil predsednik FJK Massimiliano Fedriga.

V FJK bodo predvidoma danes odločali o morebitni zaostritvi ukrepov. Fedriga je ocenil, da je bolje takoj zaostriti ukrepe za obdobje dveh ali treh tednov ob pričakovanju, da se stanje izboljša v aprilu, kot da bi se poslabšanje epidemiološkega stanja zavleklo več tednov ali mesecev, poroča časnik Primorski dnevnik.