V Italiji zaradi suše že izredne razmere

23. 6. 2017, 09:48 | Aktualno | Vir: STA

              V Italiji zaradi suše že izredne razmere (foto: profimedia) profimedia

Italijanska vlada je zaradi vročinskega vala in izjemne suše razglasila stanje naravne nesreče v severnoitalijanskih pokrajinah Parma in Piacenza. Kmetom in živinorejcem bo na pomoč priskočila z 8,65 milijona evrov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Predsednik deželne vlade v Venetu Luca Zaia je izrazil tudi veliko zaskrbljenost zaradi znatnega zmanjšanja pretoka reke Pad. Gladina te največje italijanske reke je trenutno 65 odstotkov pod normalno vrednostjo, še navaja APA.

S sušo se spopada tudi Sardinija, kjer si prav tako želijo, da bi jih vlada v Rimu opazila in jim zagotovila pomoč. Opozarjajo, da so imeli v letih 2015 in 2016 za 45 odstotkov manj padavin od dolgoletnega povprečja.

Letošnja pomlad je bila v Italiji ena izmed najbolj sušnih. Po podatkih raziskovalnega instituta CNR gre za drugo pomlad z najmanj padavinami po letu 1800, še navaja APA.

Suša je kmetijcem v Italiji že povzročila za skoraj milijardo evrov škode in tudi že negativno vpliva na cene kmetijskih proizvodov, ki se dvigajo, opozarjajo v kmetijskem združenju Coldiretti. Opozorili so, da je kmetijski sektor v Italiji najbolj na udaru podnebnih sprememb. Pri tem so pozvali k večjim prizadevanjem za preprečevanje izgub v vodooskrbi ter za spodbujanje kmetijstva z nižjo potrebo po vodi, še poroča APA.