V Italiji znan jasnejši načrt rahljanja ukrepov

27. 4. 2020, 10:29 | Aktualno | Vir: STA
V Italiji znan jasnejši načrt rahljanja ukrepov (foto: Profimedia) Profimedia

Italijanski premier Giuseppe Conte je po predhodnih napovedih zarisal jasnejši načrt rahljanja ukrepov proti novemu koronavirusu v Italiji. Po 4. maju bodo tako začeli znova obratovati gradbeni sektor, velik del proizvodne industrije ter trgovine na debelo. Ljudje se bodo lahko znova gibali znotraj svoje dežele.
 

Gibanje med posameznimi deželami bo medtem še naprej mogoče le na podlagi nujnih poklicnih ali zdravstvenih razlogov, je v nedeljo zvečer v televizijskem nagovoru naznanil Conte. S 4. majem bodo poleg tega za pripravo hrane za s seboj znova začeli delovati bari in restavracije.

Odprli se bodo parki in druge zelene površine, ljudje pa bodo lahko znova obiskovali svoje sorodnike. Znova naj bi bili dovoljeni tudi pogrebi, a ob udeležbi največ 15 ljudi.

S treningi bodo lahko ponovno začeli tudi v posamičnih športih, poleg tega pa športne dejavnosti ne bodo več omejene na bližino doma.

Z 18. majem se nato v državi znova odpirajo še trgovine na drobno, muzeji in knjižnice. S tem dnem naj bi bili mogoči tudi skupinski treningi. 1. junija pa bodo vrata spet odprli bari, restavracije, frizerski in lepotilni saloni, navedbe Conteja povzemajo tuje tiskovne agencije.

Italijanski premier je sicer ob tem posvaril, da bodo morali ljudje po 4. maju ob sproščanju nekaterih dejavnosti na javnih mestih nositi maske in dosledno upoštevati ukrepe družbenega distanciranja.

To je namreč po njegovih besedah nujno, da bi preprečili ponovno rast krivulje okužb. "Zdaj se začenja faza skupnega bivanja z virusom," je dejal Conte. "Če imate radi Italijo, ohranjajte razdaljo," je poudaril.

Kritika

Vladni načrti so bili sicer že deležni tudi kritike. Med drugim italijansko katoliško cerkev moti, ker zaenkrat še niso dovoljene maše z verniki. "Ne moremo sprejeti krnjenja svobode veroizpovedi," je v izjavi zapisala italijanska škofovska konferenca. Škofje se čudijo, da bo ob upoštevanju ustreznih ukrepov denimo mogoče iti v muzej, ne pa k maši.

Po poročanju časnika Corriere della Sera naj bi škofje želeli, da Conte dovoli obhajanje nedeljskega bogoslužja, ki bi bilo omejeno na približno 20 ljudi. Prizadevajo si tudi za to, da bi bilo lahko na porokah in krstih prisotnih do 15 ljudi.

Conte je sicer v nedeljo izrazil razumevanje za trpljenje ljudi glede obiskovanja maš, a se morajo po njegovih besedah o rahljanju ukrepov na tem področju še pogovoriti s strokovnjaki.

Rahljanje ukrepov naj bi bilo po mnenju nekaterih analitikov, ki jih navaja nemška tiskovna agencija dpa, polno birokracije, zahtev in prepovedi, ki bi lahko bistveno otežile vsakršno poslovno dejavnost. Številni starši pa so medtem nezadovoljni z odločitvijo, da šole ostanejo zaprte do septembra.

V Italiji so v nedeljo zabeležili 260 smrtnih žrtev covida-19. Gre za najnižje število smrtnih žrtev od 14. marca. Skupno je doslej v epidemiji umrlo že 26.644 ljudi. Vrhunec so v državi dosegli 27. marca, ko je v enem dnevu koronavirusni bolezni 19 podleglo 919 ljudi. Vsega skupaj so doslej okužbo potrdili pri 197.675 ljudeh.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri