V jami pri Sežani reševalci že prišli do italijanskega jamarja!

7. 7. 2018, 12:00 | Aktualno | Vir: STA

              V jami pri Sežani reševalci že prišli do italijanskega jamarja! (foto: profimedia) profimedia

Reševalci Jamarske reševalne službe so prišli do jamarja, ki se je zgodaj popoldne poškodoval v Netopirjevi jami pri vasi Orlek v bližini Sežane, in pripravljajo vse potrebno za njegov prenos na površje. Reševanje bo po pričakovanjih trajalo še več ur.

Kot je pozno popoldne za STA povedal namestnik vodje Jamarske reševalne službe Maks Merela, so reševalci pri 60-letnem italijanskem jamarju, ki si je ob padcu zlomil kolk, sumijo pa tudi na poškodbo medenice. Poškodovani je pri zavesti, namestili so ga v bivak, v katerem bo počakal na prenos iz jame. Z njim je ves čas tudi zdravnik jamarske reševalne službe.

Reševalci pripravljajo vse potrebno za njegov prenos, med drugim so namestili telefonsko povezavo vzdolž celotne poti do ponesrečenega, z delom je že začela ekipa za širjenje ožin v jami.

Kdaj bi lahko ponesrečenega rešili iz jame, Merela ni mogel napovedati; zaradi tehnične zahtevnosti bo reševalna akcija po pričakovanjih trajala še več ur.

Italijanski jamar se je ponesrečil pri padcu z višine okoli treh metrov, in sicer okoli 80 metrov globoko v jami. Pomoč je nekaj pred 14. uro poklical slovenski jamar, ki se je v jamo podal skupaj z italijanskim.

Pri reševanju sodeluje okoli 30 članov jamarske reševalne službe in tudi sežanski gasilci.

   

Več o tem, kako je videti nad jamo in v njej pa ...