V kitajski prestolnici prvič po junijskem izbruhu brez novih okužb

7. 7. 2020, 12:56 | Aktualno | Vir: STA

              V kitajski prestolnici prvič po junijskem izbruhu brez novih okužb (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

V kitajski prestolnici Peking prvič po izbruhu okužb z novim koronavirusom na tržnici v začetku junija niso zabeležili novih okužb, so sporočile pristojne mestne oblasti. Mestna tržnica Xinfadi je bila sicer grozd skupno 335 okužb z novim koronavirusom.

Novico so objavili prav na dan, ko več milijonov kitajskih dijakov v prestolnici opravlja sprejemne izpite za študij. Pred začetkom izpitov so več dni skrbno spremljali njihovo zdravstveno stanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pekinška zdravstvena komisija je sicer danes sporočila, da so minuli dan odkrili asimptomatski primer okužbe z novim koronavirusom, vendar Kitajska tovrstnih primerov ne vključuje v statistiko potrjenih okužb z virusom sars-cov-2.

Mestne oblasti so od 11. junija na okužbo z novim koronvirusom testirale več kot 11 milijonov ljudi, kar je skoraj polovica vseh prebivalcev kitajske prestolnice. Prav tako so morali številni v karanteno. Prvi skupini ljudi, več kot 5000 oseb, naj bi se karantena iztekla v torek. Ob tem so mestne oblasti že posvarile pred samozadovoljnostjo. Več tisoč ljudi, med njimi tudi 31 bolnikov z asimptomatskimi znaki, ostaja v karanteni.

"Nič okužb še ne pomeni tudi ničelno tveganje," je dejala namestnica mestnega centra za nadzor bolezni Pang Xinghuo. Dodala je, da oblasti ne morejo izključiti, da v prihodnjem tednu ne bo prišlo do novega primera domačih okužb.

Kitajski, kjer se je konec lanskega leta prvič pojavil novi koronvirus, je s strogimi ukrepi sicer uspelo po več mesecih zajeziti okužbe, preden se je nato v Pekingu pojavil nov grozd okužb.

Na Kitajskem so doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa potrdili 84.889 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 4641 bolnikov.