V Ljubljani in Mariboru se bodo prižigale praznične luči

25. 11. 2016, 08:23 | Aktualno | Vir: STA

              V Ljubljani in Mariboru se bodo prižigale praznične luči (foto: profimedia) profimedia

V Ljubljani in Mariboru se danes, 25. novembra, prižgejo praznične okrasitve. Prižig prazničnih luči v Ljubljani bo ob 17.15 na Prešernovem trgu, Maribor pa se bo slavnostno okrasil in razsvetil ob 17. uri pred Prvo gimnazijo na Trgu generala Maistra.

Okrasitev prestolnice je znova zasnoval umetnik Zmago Modic, tokrat na temo Spoštovanja življenja. Nadgradil jo je z novimi kombinacijami modrih in belih luči po obrobju starega mestnega jedra ter menjavo lokacij, za izhodišče pa vzel kristal silicij.

Kot je na nedavni novinarski konferenci pojasnila direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek, bo po mestu nameščenih 64 kilometrov svetlobnih skulptur in lučnih girland. Osvetlitev se širi tudi pred Narodno galerijo do prenovljene Eipprove ulice in v četrtne skupnosti. Sredstva za okrasitev ostajajo enaka lanskim, 220.000 evrov.

Čopova ulica bo okrašena s kometi, Slovenska cesta z galaksijami, nad Mestnim, Starim, Levstikovim in Gornjim trgom do cerkve sv. Florijana, kjer bo ustvarjen učinek dnevne sobe, pa bodo obešene zvezde. Nad Ljubljanico bo enigma nastajajoče kocke, dva fotoja pri Šuštarskem mostu in pri brvi čez Ljubljanico bosta usmerjala pozornost, na Mestni hiši bo voščilo, Ciril-Metodov trg pa bo simboliziral neko dogmo, je zapisano na spletnih straneh Turizma Ljubljana.

Matematične formule bodo krasile Vegovo ulico, simobolika Kongresni trg, različne oblike pa Krekov trg. Modic si je Trubarjevo ulico zamislil kot navihano, del Miklošičeve je spojil s Prešernovim trgom, Wolfova ulica bo v zvezdah, Jurčičev in Novi trg ter Pod Trančo pa bo več kroglastih oblik. Prav tako bodo okrašeni Petkovškovo in Gallusovo nabrežje ter Krakovski nasip. Pri vhodu na spodnjo postajo vzpenjače bo motiv poroke.

Z letošnjo okrasitvijo Modic želi, "da bi v določeno obdobje življenja posameznika prinesla čim več pozitivne energije, veselja do drugih in samega sebe ter posledično ljubezni v času in prostoru", so zapisali pri Turizmu Ljubljana.

Poleg osrednje smreke na Prešernovem trgu bodo okrašene smreke še pri Figovcu, na Levstikovem trgu, pri Mestni hiši, v notranjosti Mestne hiše, Pod Trančo in na Ljubljanskem gradu, pred Narodno galerijo pa bo okrašeno drevo. Smreka na Prešernovem trgu je visoka približno 20 metrov in okrašena s približno 10 kilometri luči, prihaja pa iz Medvod.

Prižig prazničnih luči bo ob 17.15 na Prešernovem trgu, sledil pa bo kratkemu kulturnemu programu in nagovoru ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Hkrati bo odprt praznični sejem na Bregu, Prešernovem, Pogačarjevem in Kongresnem trgu ter Cankarjevem nabrežju.

V prazničnem decembru se bodo v Ljubljani po tradiciji odvili še Miklavžev sejem, Miklavžev sprevod, nastopi lajnarjev, božični koncert, sprevodi dedka Mraza, glasbeni program, program za otroke z ustvarjalnimi delavnicami v Čarobnem gozdu v parku Zvezda, pred Mestno hišo bo Dobra vila izpolnjevala želje ter silvestrovanje na prostem z ognjemetom z gradu. Obeležili bodo tudi 10. obletnico delovanja tirne vzpenjače.

Praznično dogajanje se bo danes začelo tudi v Mariboru. Praznično okrasitev bo kot po navadi slovesno prižgal župan Andrej Fištravec, in sicer ob 17. uri pred Prvo gimnazijo na Trgu generala Maistra. V tamkajšnjem parku so ponovno postavili čarobne lampijončke, ki bodo letos v okviru Ane Plamenite Mariborske zasvetili tudi na bližnjem Rakuševem trgu. Sicer pa okrasitev ulic in trgov v Mariboru ostaja enaka lanski in torej še vedno le delno sledi ideji iz pravljice o Vilinskem klobčiču.

S prižigom lučk se v drugem največjem slovenskem mestu uradno začenja Čarobni december, ki prinaša več kot 200 dogodkov različnih organizatorjev, med drugim Zavoda za turizem Maribor - Pohorje, podjetja Nipa, Zveze prijateljev mladine Maribor in Društva oživimo Grajski trg. Vzporedno bodo tekli program Vilinsko mesto v organizaciji Narodnega doma Maribor in še nekateri drugi dogodki, saj v Mariboru kljub vsakoletnim obljubam še vedno niso dorekli enotne organizacije prazničnega dogajanja.

Prvi dogodki bodo že danes s koncerti na Trgu svobode, Grajskem trgu in Trgu Leona Štuklja, na Rakuševem trgu pa bo bolj intimno naravnano dogajanje v okviru Ane Plamenite Mariborske.