V Ljubljani so na protestu stališča razgrnili tako nasprotniki kot podporniki vlade

3. 7. 2020, 21:34 | Aktualno | Vir: STA

              V Ljubljani so na protestu stališča razgrnili tako nasprotniki kot podporniki vlade (foto: profimedia) profimedia

Danes so v več mestih po Sloveniji znova potekali redni protivladni petkovi protesti. V Ljubljani in Mariboru pa so se jim pridružili še podporniki vlade v rumenih jopičih. Do večje konfrontacije sicer tudi številčno zelo različnih skupin ni prišlo.

Nekaj deset protestnikov v rumenih jopičih se je zbralo na Prešernovem trgu v Ljubljani ob 18.30, pozneje pa so se premaknili na Trg republike, ki tudi tokrat ni bil ograjen, pozneje v park slovenske reformacije in tudi pred Radiotelevizijo Slovenija (RTVS). Na transparentih so se zavzeli proti anarhiji, med njihovimi vzkliki pa je bilo slišati, da so Slovenci na svoji zemlji, kar da ne velja za protivladne protestnike.

Na enega od transparentov so narisali tudi svastiko in rdečo zvezdo ter med njima narisali enačaj.

"Naših vojakov ne boste blatili," so še zapisali na transparent in skandirali, da se zavzemajo za Slovenijo in za vojsko na mejah. Vmes so prepevali nekatere domoljubne pesmi. Pred poslopjem RTVS pa so izrazili nasprotovanje zavodu. Izrekli so se tudi za ukinitev RTV.

Protivladni protestniki pa so se okoli 19. ure začeli zbirati na ulicah v središču Ljubljane in se kakšne pol ure pozneje v večjem številu - tudi tokrat se jih je po nekaterih ocenah zbralo več tisoč - zbrali na Trgu republike. Njihova stališča in zahteve so bolj ali manj znana - nasprotujejo korupciji in kraji javnega denarja ter zanje neprimernemu odnosu do nevladnih organizacij in kulturnikov, ne strinjajo se z avtoritarnimi in samovoljnimi potezami vlade in koalicije.

Kot je skoraj 100 skupin zapisalo pred protestom, se je oblikovala enotna želja po enakosti, solidarnosti in iskanju novih poti. Obenem pa so danes izrazili tudi nasprotovanje shodu rumenih jopičev, za katere ocenjujejo, da gre za "s strani vladne koalicije instrumentalizirano neonacistično skupino", in kulturi sovraštva.

"Na ulicah ne sme biti prostora za nestrpnost in diskriminacijo. Proti sovraštvu in nasilju gradimo solidarnost in odpor," so navedli na družbenih omrežjih. Izrazili so tudi nasprotovanje polaganju vencev državnega vrha pri bazoviški fojbi.

Danes je sicer prišlo tudi do nekaj napetosti. Med drugim med policijo in posameznimi protestniki, saj jih policija na Trg republike ni želela spustiti po Šubičevi, a so se večinoma, tudi na prigovarjanje drugih protestnikov, potem odpravili naokoli.

Protesti so potekali tudi drugod, po poročanju Večera pa se je skupina rumenih jopičev sprehodila tudi čez Trg svobode v Mariboru.

Nekaj krepkih pa so si izmenjali tudi posamezni predstavniki enih in drugih protestnikov, a na daljavo, saj je vse skupaj spremljala policija. Do večjih konfrontacij skupin za zdaj ni prišlo.