V madžarskih državnih klinikah bo s februarjem umetna oploditev brezplačna

10. 1. 2020, 10:50 | Aktualno | Vir: STA

              V madžarskih državnih klinikah bo s februarjem umetna oploditev brezplačna (foto: profimedia) profimedia

Umetna oploditev bo od 1. februarja na madžarskih klinikah, ki so v lasti države, brezplačna. Madžarska namerava tudi s tem ukrepom prispevati k zajezitvi demografskega upada, je v četrtek napovedal madžarski premier Viktor Orban, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Orban je ob tem dodal, da se je madžarska vlada odločila, da bo zunajtelesna oploditev z biomedicinsko pomočjo, znana kot IVF, brezplačna in poslej ne bo "tržno usmerjena".

Madžarska vlada je že minuli mesec sklenila, da bo kupila šest zasebnih klinik za umetno oploditev; štiri od njih so v Budimpešti. V zvezi s tem je Orban dejal, da jih je madžarska vlada pridobila in jih ni "nacionalizirala", saj jih je kupila in ne prevzela.

Za klinike za zdravljenje neplodnosti je tudi dejal, da so strateškega nacionalnega pomena. Zasebna podjetja je pozval, naj ne vlagajo v umetno oploditev, saj ne bodo dobila dovoljenja.

Napoved brezplačne oploditve v državnih klinikah je zadnji od številnih ukrepov madžarske vlade, ki med drugim vključujejo finančne spodbude za pare, ki se odločijo za več otrok.

V skladu z uradnimi podatki se na Madžarskem z 9,8 milijona prebivalci vsako leto rodi manj otrok. Poleg tega se je v zadnjem desetletju iz države izselilo več sto tisoč Madžarov, ki so pretežno odšli v zahodno Evropo.