V Moskvi pridržali belorusko manekenko z domnevnimi informacijami o Trumpu

18. 1. 2019, 17:36 | Aktualno | Vir: STA

              V Moskvi pridržali belorusko manekenko z domnevnimi informacijami o Trumpu (foto: profimedia) profimedia

Belorusko manekenko Anastazijo Vašukevič so v četrtek pridržali na moskovskem letališču in jo danes privedli v pripor na jug ruske prestolnice. Po oceni njenega odvetnika gre za nezakonito aretacijo. Manekenka sicer trdi, da ima obremenilne dokaze o domnevnem ruskem vmešavanju v ameriške predsedniške volitve leta 2016, ko je zmagal Donald Trump.

Manekenko, bolj znano pod imenom Nastja Ribka, so v četrtek izgnali iz Tajske, kjer je leto dni preživela v zaporu zaradi sodelovanja pri "seminarju o spolnem treningu". Ko je priletela na letališče v Moskvi, s koder je nameravala pot nadaljevati v Belorusijo, so jo zvlekli z območja tranzita in aretirali, poročajo tuje tiskovne agencije.

Njen odvetnik Dmitrij Zacarinski je danes pojasnil, da so jo neidentificirani pripadniki varnostnih sil v civilnih oblačilih zvlekli z območja tranzita na rusko ozemlje. Ob tem je objavil posnetek, na katerem pet do šest moških mlado žensko odnese skozi vrata.

Dodal je, da je aretacija mednarodni škandal, saj Ribka ni zagrešila nobenega zločina in je nameravala nadaljevati pot v domovino.

Poleg manekenke so na letališču aretirali še druge osebe. Ruska policija je v četrtek sporočila, da so zaradi preiskave o siljenju k prostituciji, ki še poteka, na letališču aretirali ruske in beloruske državljane, ki so v državo prispeli iz Tajske. Danes so bili v priporu še štirje, dva moška in dve ženski.

Manekenka ima za seboj nekaj burnih let. Trdi, da je zbežala na Tajsko, potem ko je sprožila politični škandal. Leta 2016 je namreč objavila posnetek, na katerem sta skupaj na jahti ruski oligarh Oleg Deripaska in takratni ruski podpredsednik vlade Sergej Prihodko. Oligarh, s katerim naj bi imela afero, je proti njej vložil tožbo zaradi vdiranja v zasebnost.

Na Tajskem je Ribka nato sodelovala na seminarju, ki ga je vodil ruski "guru zapeljevanja" Aleks Kirilov. Tajske oblasti so skupino okoli seminarja aretirale lani februarja ter jo v začetku tedna obsodile na leto in pol pogojne kazni. Vse so nato izgnali iz države in izdali prepoved vrnitve.

Ribka, ki je priznala krivdo na tajskem sodišču, je v času pripora začela trditi, da ima informacije o domnevnem ruskem vmešavanju v ameriške volitve in med drugim za pomoč prosila ZDA, saj se je bala sodnega pregona v Rusiji.

Obremenilnih informacij nikoli ni pokazala ali jih posredovala, zato so njene trditve zavrnili kot klic po pozornosti. V svojo obrambo je zatrjevala, da je imela ljubezensko afero z Deripasko, ki se je enkrat srečal z nekdanjo vodjo Trumpove volilne kampanje Paulom Manafortom.