V nedeljo 75 pozitivnih testov, ena smrt

Odvzeli so 1034 vzorcev

5. 10. 2020, 11:27 | Aktualno | Vir: STA

              V nedeljo 75 pozitivnih testov, ena smrt (foto: Profimedia) Profimedia

V Sloveniji so v nedeljo opravili 1034 testov na novi koronavirus in pri tem potrdili 75 okužb. V bolnišnicah se zdravi 107 bolnikov s covidom-19, med njimi jih 21 potrebuje intenzivno nego, 10 jih za dihanje potrebuje podporo medicinskega ventilatorja. En bolnik je v nedeljo umrl, osem so jih odpustili iz bolnišnice.

Največ novih okužb, sedem, so potrdili v mestnih občinah Ljubljana in Maribor, sledijo Hajdina s štirimi novimi okužbami, Kranj, Celje, Domžale, Tolmin in Sevnica s po tremi novimi okužbami ter Škofja Loka, Log-Dragomer, Črenšovci in Videm s po dvema okužbama, je razvidno iz podatkov NIJZ, ki jih objavlja portal Sledilnik za covid-19.

Večino okužb, 49, so potrdili pri osebah, starih od 25 do 64 let. Med mladoletnimi do 14 let starosti so v nedeljo potrdili tri okužbe, devet so jih potrdili med osebami v starostni skupini 15-24. Še 16 okužb so potrdili med osebami, starejšimi od 65 let.

Podatki sledilnika kažejo, da so v nedeljo na novo potrdili tudi 21 okužb med zdravstvenimi delavci, tri med zaposlenimi v domovih za starejše in štiri med oskrbovanci domov za starejše.

Na področju obrambe pa so po podatkih ministrstva za obrambo doslej zabeležili 27 okužb, od tega 20 med pripadniki Slovenske vojske in sedem v upravnem delu ministrstva. Zanikali so današnje poročanje medijev o okužbi v kabinetu ministra Mateja Tonina, so pa konec tedna potrdili dve okužbi v službi za protokol ministrstva. Okuženi osebi sta v izolaciji, v preventivni samoizolaciji so tudi vsi ostali zaposleni v omenjeni službi, ki trenutno delajo od doma. Kot so pojasnili na ministrstvu, Tonin ni bil v stiku z nobenim od okuženih in tudi sicer v službi stalno uporablja zaščitno masko.

Zaradi okužb je bila od marca do danes samoizolacija odrejena 142 zaposlenim na ministrstvu za obrambo. V organizacijskih enotah, v katerih so bile okužbe potrjene, izvajajo poostrene higienske ukrepe, vse zaposlene so tudi znova pozvali k doslednemu upoštevanju priporočil in ukrepov za preprečevanje širjenja okužb ter k omejitvi socialnih stikov.

Trenutno je v državi aktivno okuženih več kot 2100 oseb. Največji delež okuženih je med prebivalci občin Črna na Koroškem (1,524 odstotka), Mežica (0,618 odstotka) in Prevalje (0,411 odstotka). Na Koroškem je eno največjih žarišč v državi v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem.

Doslej so v Sloveniji opravili 236.177 testov na novi koronavirus, skupaj potrdili 6574 okužb, umrlo je 157 bolnikov s covidom-19, je objavila vlada.