V nedeljo ob 2244 testiranjih 557 okužb

Umrlo 25 bolnikov

2. 11. 2020, 11:15 | Aktualno | Vir: STA

              V nedeljo ob 2244 testiranjih 557 okužb (foto: Profimedia) Profimedia

V nedeljo so v Sloveniji ob 2244 testiranjih potrdili 557 okužb z novim koronavirusom. Opazno nižji, in sicer 24,8 odstotni, je delež pozitivnih testov. Hospitaliziranih je 868 bolnikov, na intenzivni negi se jih zdravi 135. Iz bolnišnice je bilo odpuščenih 50 oseb, umrlo pa je 25 bolnikov s covidom-19, je vlada sporočila na Twitterju.

Delež pozitivnih testov je bil v nedeljo manjši, saj je bilo v soboto pozitivnih 28 odstotkov testov. A se tega ne gre prehitro veseliti, saj so za nedeljo podatki ponavadi netipični, je na vladni novinarski konferenci opozoril vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Šele v sredo bodo lahko podali bolj realno oceno o tem, če in kako hitro se umirja krivulja širjenja virusa.

Pojasnil je, da pritisk težje bolnih na bolnišnice ostaja močan, žal se povečuje tudi število oseb, ki so zaradi covida-19 umrle. Pričakovati je, da se bo število bolnih in zelo bolnih, ki potrebujejo zdravniško oskrbo, v naslednjih dneh še povečevalo.

"Danes je bolj kot kadarkoli prej ključno, da prav vsi upoštevamo samozaščitne ukrepe in na ta način pomagamo zdravstvenim delavcem pa tudi vsem ostalim, ki vsakodnevno počno vse, kar je v njihovi moči, da bi pomagali obolelim za covidom-19," je še povedal Kacin.

Pozval je tudi, naj se državljani odpovedo potovanjem v tujino, ker to namreč predstavlja veliko tveganje za okužbo in za dodaten vnos virusa v državo, "ki bi lahko trenutni trend gibanja krivulje okužb obrnil v smer, ki si je nihče izmed nas ne želi videti".

Številke zadnjih dni po Kacinovih navedbah kažejo, da so bili ukrepi vlade sprejeti še pravočasno. Podatki iz sosednjih držav in ostale Evrope namreč kažejo na to, da so razmere iz dneva v dan slabše. Ukrepi nekaterih držav so še veliko strožji, je spomnil.

Spodbudni podatki z Gorenjske

Spodbudni podatki prihajajo tudi z Gorenjske, kjer je bila epidemiološka slika najslabša. Krivulja rasti okužb v Gorenjski regiji upočasnjuje oz. je postala topa in se izravnava, je pojasnil Kacin.

Število na novo okuženih v zadnjih 14 dnevih v posamezni občini na Gorenjskem kaže, da so najboljše razmere na Jezerskem, največ okuženih pa v Kranju. V Škofji Loki in ponekod drugod je začelo število novih okužb upadati. Poudaril je, da je treba za kakršne koli zaključke počakati na prihodnje dni, trendi pa prvič prinašajo upanje.

Kacin je opozoril še na podaljšanje časa, v katerem se število okuženih podvoji. V Cerkljah na Gorenjskem je za to potrebnih 11 dni, na Jesenicah, v Kranjski Gori, Škofji Loki, Kranju in Žireh pa 10 dni. Najhitreje pa se število okužb podvoji v Naklem in Gorjah, na Bledu je nekoliko bolje, je pojasnil.

Po zadnjih podatkih Sledilnika za covid-19 je v državi trenutno skupno 22.521 oseb z aktivno okužbo. Pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh je pri 1075.

Doslej je bilo v Sloveniji potrjenih 36.206 primerov okužb, umrlo je 383 bolnikov s covidom-19.