V nedeljo potrdili 47 okužb, v Domu Nine Pokorn skupaj deset okuženih

14. 9. 2020, 10:55 | Aktualno | Vir: STA

              V nedeljo potrdili 47 okužb, v Domu Nine Pokorn skupaj deset okuženih (foto: Profimedia) Profimedia

V nedeljo so opravili 1110 testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 47 testov, je vlada sporočila prek Twitterja. V bolnišnicah se zdravi 40 bolnikov s covidom-19, od tega jih devet potrebuje intenzivno zdravljenje. V nedeljo ni umrl noben bolnik s covidom-19, so jih pa šest odpustili v domačo obravnavo.

V Sloveniji je bilo doslej potrjenih 3749 primerov okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 135 bolnikov s covidom-19.

Podatki Sledilnika za covid-19 za nedeljo kažejo, da je med okuženimi pet zaposlenih v zdravstvu in pet zaposlenih v domovih za starejše občane. V nedeljo niso zabeležili okužb med oskrbovanci domov.

Med devetimi bolniki, ki se zdravijo na oddelku za intenzivno terapijo, jih sedem potrebuje pomoč ventilatorja.

Dom Nine Pokorn

V Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu je po zadnjih podatkih z novim koronavirusom okuženih osem oskrbovancev in dva zaposlena. Štirje stanovalci so na zdravljenju na negovalnem oddelku v novomeški bolnišnici, njihov povratek v dom pa pričakujejo v prihodnjih dneh, je danes povedal direktor doma Tomaž Lenart.

V rdeči coni doma so nameščeni štirje okuženi stanovalci, vsi se počutijo dobro, je povedal Lenart.

Na vprašanje, ali imajo dovolj kadra za oskrbo vseh stanovalcev, je odgovoril, da je za zdaj kadra dovolj, saj se virus med zaposlenimi ne širi, če bi se to spremenilo, pa bi imeli težave.

Po njegovih besedah je njihov dom specifičen, saj v njem prebivajo osebe s težavami v duševnem zdravju, zato jih je težko obdržati v sobah. Njihovi stanovalci prebivajo v več enotah, tudi zaposleni delajo v posamezni enoti in ne prihaja do njihovega mešanja.

V domu je zaposlenih 160 ljudi, skrbijo pa za 245 stanovalcev, ki na lokaciji na Grmovju živijo v treh stavbah.