V nedeljo potrjena 501 okužba, umrlo 34 bolnikov

28 odstoten delež pozitivnih testov

16. 11. 2020, 11:26 | Aktualno | Vir: STA

              V nedeljo potrjena 501 okužba, umrlo 34 bolnikov (foto: Profimedia) Profimedia

V nedeljo je bilo v Sloveniji opravljenih 1792 testov na okužbo z novim koronavirusom, 501 je bil pozitiven. Delež pozitivnih testov je tako znašal skoraj 28 odstotkov, medtem ko je bil v soboto 25,8-odstoten. V bolnišnicah se je zdravilo 1264 covidnih bolnikov, med njimi 207 v enotah intenzivne terapije. Umrlo je 34 bolnikov s covidom-19.
 

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 se je v primerjavi s soboto, ko se jih je v bolnišnicah zdravilo 1261, povečalo za tri, v enotah intenzivne terapije pa za šest. V domačo oskrbo so odpustili 38 bolnikov.

Največ okužb je bilo v Kočevju, in sicer 44, v Ljubljani 39, v Preddvoru 18, v Radovljici 16, v Domžalah in Izoli 10. Na vzhodu države izstopajo Prevalje z 18 okužbami. Okužbe v Kočevju, Preddvoru in Prevaljah so predvsem posledica vdora okužb v domove starejših občanov, je na današnji novinarski konferenci pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

V Dom starejših na Fari na Prevaljah so zaznali 13 novih okužb pri stanovalcih. Skupaj imajo 31 okužb pri stanovalcih in sedem pri zaposlenih. V Domu starejših občanov Kočevje imajo 32 novih okužb, v rdeči coni imajo trenutno 77 stanovalcev.

Po Kacinovih navedbah podatki zadnjega tedna sicer kažejo, da se razmere počasi stabilizirajo ter da trend novo odkritih okužb pada. To potrjuje tudi R, ki trenutno znaša 0,93, kar pomeni, da 10 okuženih še vedno okuži devet oseb.

Število na novo odkritih okuženih v zadnjih 14 dnevih na 100.000 prebivalcev Slovenije po Kacinovih navedbah kaže, da smo vrh že dosegli. Številke dnevno okuženih kažejo, da se je zaradi okužb v zadnjih štirih dneh padec krivulje upočasnil oz. se krivulja izravnava.

Število okuženih v posamezni statistični regiji v zadnjih 14 dnevih na 100.000 prebivalcev kaže, da na Gorenjskem število okužb še naprej hitro pada in se je spustilo na 1237, medtem ko je število okužb v Pomurju naraslo na 1626. Tako je Pomurje trenutno najbolj prizadeta regija. Najmanj, in sicer 410 na 100.000 prebivalcev, jih je v obalno-kraški regiji.

Umirjanje razmer in predvsem padanje števila novih okužb na dnevni ravni pa žal še vedno poteka prepočasi, je poudaril Kacin. Epidemiološke razmere ostajajo resne, tudi število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, še naprej ostaja visoko.

Vlada je bila zato po Kacinovih besedah prejšnji teden primorana sprejeti nove, dodatne ukrepe. Z današnjim dnem se je za 14 dni zaustavil javni potniški promet, zaprte so številne nenujne gospodarske dejavnosti.

"Vlada se zaveda, da omejitve gospodarskega in družbenega življenja močno vplivajo na naš vsak dan, da so stiske ljudi zaradi tega vedno večje. Velik del prebivalstva je dodatno obremenjen tudi zaradi podaljšanja spremenjenega načina šolanja in odločitve o prekinitvi delovanja javnega potniškega prometa za dva tedna," je ob tem poudaril Kacin.

Epidemiologi in zdravniška stroka po njegovih navedbah menijo, da trenutno, ko še nimamo učinkovitega cepiva, omejevanje medsebojnih stikov, ob doslednem upoštevanju vseh ostalih samozaščitnih ukrepov in vseh ukrepov, ki jih je vlada sprejela na predlog stroke, ostaja edini način za zamejevanje širjenja okužb.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji trenutno 19.325 aktivnih primerov okužbe, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa znaša 922.

Skupno je bilo doslej v Sloveniji potrjenih 55.543 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 831 covidnih bolnikov.