V nedeljo v Sloveniji sedem potrjenih okužb, nova smrtna žrtev

Opravljenih 371 testiranj

20. 7. 2020, 10:43 | Aktualno | Vir: STA

              V nedeljo v Sloveniji sedem potrjenih okužb, nova smrtna žrtev (foto: profimedia) profimedia

V nedeljo so v Sloveniji potrdili sedem okužb z novim koronavirusom, pri čemer so opravili 371 testiranj. Umrl je en bolnik s covidom-19, je vlada sporočila prek Twitterja. Hospitaliziranih je 19 bolnikov, od tega trije potrebujejo intenzivno zdravljenje.

Dva nova primera okužbe so v nedeljo potrdili v Hrastniku, kjer je trenutno eno od žarišč, in dva v Ljubljani. Poleg tega so okužbo potrdili še v občinah Ajdovščina, Šempeter - Vrtojba in Renče - Vogrsko, kažejo podatki Sledilnika za covid-19. Po njihovih informacijah ni noben nov primer v domovih za starejše ali med zdravstvenimi delavci.

Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC) je v današnji izjavi novinarjem povedala, da je zdravstveno stanje bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo na oddelku v njihovi bolnišnici, relativno stabilno. Približno polovica jih potrebuje dodatek kisika. Dva bolnika, ki sta na intenzivni negi, sta starejša, intubirana in mehansko ventilirana. Pri njima gre za hudo obliko okužbe in kritično stanje, je pojasnila.

UKC Ljubljana je sicer določen kot ena od bolnišnic z negovalnim oddelkom, kjer naj bi sprejeli bolnike iz domov za starejše oz. socialnovarstvenih zavodov, dokler v slednjih ne vzpostavijo primernih razmer. Logarjeva je pojasnila, da so za zdaj na kliniko sprejeli takšne bolnike iz Centra starejših Pristan v Vipavi. Približno tretjina se jih je že vrnila v Vipavo, pri nekaterih pa so se razvili klinični znaki okužbe in so ostali pri njih v bolnišnici.

V prihodnje naj bi bil po besedah Logarjeve negovalni oddelek v prostorih negovalne bolnišnice. Tu naj bi sprejeli predvsem oskrbovance socialnovarstvenih ustanov, ki nimajo kliničnih znakov okužbe in gre res samo za prehodno obdobje, ko v instituciji potrebujejo čas, da organizirajo ločene cone v primeru okužb. Zatem bi se, če ostanejo brez kliničnih znakov okužbe, vrnili v domače okolje.

Negovalni oddelek

Oddelek je v fazi preoblikovanja, vzpostavili naj bi ga tekom tedna, je pojasnila Logarjeva. Po njenih besedah je treba ločiti del, kjer bodo bolniki, ki potrebujejo neakutno obravnavo, ki bi lahko šli iz bolnišnice, a potrebujejo rehabilitacijo ali čakajo na nastanitev v neki drugi ustanovi. Treba je vzpostaviti razmere, da ne bo težav s prenosom covida-19 nanje.

Logarjeva je še poudarila, da želijo v UKC ohranjati vse preiskave in postopke, ki normalno potekajo. Zato naprošajo vse, ki imajo predvidene elektivne posege oz. bodo v bolnišnico sprejeti zaradi operacije ali diagnostike, ki je potrebna v bolnišničnem okolju, naj 14 dni pred sprejemom ne odhajajo v tujino. V tem času naj se izogibajo večjih praznovanj oz. združevanj, da se tako bistveno zmanjša tveganje za nastanek okužbe in njen vnos v bolnišnico, kar bi imelo zelo negativne posledice.

Sicer pa Logarjeva v luči preprečevanja širjenja virusa posameznike poziva k vzdrževanju distance, razkuževanju rok, nošenju mask, higieni kašlja. Čas je za družino, in ne za velike prireditve, je dodala.

Trenutno je v državi 237 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Doslej je bilo pri nas potrjenih 1953 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je skupaj 113 bolnikov. Tudi v soboto je umrl bolnik s covidom-19, pred tem pa bolezen ni zahtevala smrtne žrtve od 31. maja.