V nekaterih lekarnah naprodaj testi za samotestiranje na okužbo z novim koronavirusom

Boson Biotech

19. 5. 2021, 18:09 | Aktualno | Vir: STA

              V nekaterih lekarnah naprodaj testi za samotestiranje na okužbo z novim koronavirusom (foto: Nebojša Tejić/STA) Nebojša Tejić/STA

Lekarne in specializirane trgovine Sanolabor imajo odslej v ponudbi tudi hitri antigenski test za odkrivanje okužbe z novim koronavirusom, ki je namenjen za domačo uporabo. Test proizvajalca Boson Biotech je prvi v EU, ki je pridobil vsa potrebna dovoljenja za prosto prodajo v skladu z zakonodajo, so sporočili iz Salusa.

Test se izvaja z brisom iz nosne sluznice 2,5 centimetra od roba nosnice, rezultat pa je na voljo v 15 do 20 minutah. Kot navajajo v Salusu, lastniku Sanolaborja, je zanesljivost testa visoka, saj skupna diagnostična natančnost testa znaša 98,72 odstotka, iz česar izhaja, da je možnost lažnega rezultata razmeroma majhna.

Posamezni test stane 8,75 evra, je objavljeno na spletni strani Sanolaborja. Kot navajajo, je test namenjen ugotavljanju okužbe pri osebah s sumom na covid-19 v prvih sedmih dneh po pojavu simptomov. Hkrati opozarjajo, da se hitri antigenski test ne sme uporabljati kot edina osnova za diagnozo ali izključitev okužbe.