V nesreči v ruskem premogovniku v Sibiriji več mrtvih (in okoli 50 še ujetih v rudniku)

25. 11. 2021, 10:59 | Aktualno | Vir: STA

              V nesreči v ruskem premogovniku v Sibiriji več mrtvih (in okoli 50 še ujetih v rudniku) (foto: STA/Twiter) STA/Twiter

V rudniku premoga v Sibiriji je danes izbruhnil požar, pri čemer je umrlo najmanj 11 ljudi, več kot 40 rudarjev je poškodovanih. Ob izbruhu požara je bilo pod površjem 287 rudarjev, v rudniku jih je po poročanju tujih tiskovnih agencij še vedno ujetih več deset.

"Število smrtnih žrtev je naraslo na 11," je povedal vir pri reševalni službi po poročanju ruske tiskovne agencije Tass. Pred tem so poročali o devetih mrtvih in 45 poškodovanih.

Okoli 50 rudarjev medtem po navedbah lokalnih oblasti ostaja ujetih v rudniku Listvjažna. "Nimamo stikov z njimi," je povedal lokalni guverner Sergej Civilev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah preiskovalcev se je dim po rudniku razširil okoli 8.35 po lokalnem času (2.35 po srednjeevropskem). Dodali so, da se je več delavcev zastrupilo z dimom. Oblasti podrobnosti o eksploziji niso pojasnile.

Premogovnik, ki je začel delovati leta 1956, je v lasti podjetja SDS-Ugol s sedežem v mestu Kemerovo. V rudniku je leta 2004 v eksploziji metana umrlo 13 ljudi, leta 1981 pa je bilo v eksploziji ubitih pet ljudi.

Rudniške nesreče so sicer v Rusiji precej pogoste, kar je predvsem posledica nizkih varnostnih standardov, pomanjkanja nadzora nad pogoji dela in zastarele opreme iz obdobja Sovjetske zveze. Ena najhujših nesreč v zadnjem času se je zgodila oktobra 2019 v rudniku zlata v Sibiriji, kjer je umrlo 17 ljudi.