V New Yorku od 19. maja začetek procesa popolnega odpravljanja omejitev

Cepljenih skoraj polovica prebivalcev

4. 5. 2021, 08:52 | Aktualno | Vir: STA

              V New Yorku od 19. maja začetek procesa popolnega odpravljanja omejitev (foto: Profimedia) Profimedia

Guverner ameriške zvezne države New York Andrew Cuomo je v ponedeljek sporočil, da se bo 19. maja začel proces popolnega odpravljanja omejitev, ki so bile uvedene zaradi pandemije novega koronavirusa. V mestu New York pa bo od 17. maja podzemna železnica spet vozila 24 ur na dan.

Podzemno železnico so v mestu ustavili 30. septembra lani za dezinfekcijo od 1. do 5. ure zjutraj, od februarja pa od 2. do 4. ure zjutraj. V tem času so s postaj in vagonov prav tako odstranjevali brezdomce. Podjetje za javni prevoz MTA sicer zagotavlja, da bo dezinfekcija vagonov in postaj tekla še naprej.

Cuomo je sporočil, da je v 20-milijonski državi New York v nedeljo za koronavirusom umrlo 37 ljudi, v bolnišnicah se zaradi tega zdravi 2539 ljudi, od 113.000 izvedenih testov pa jih je bilo le 1,94 odstotka pozitivnih.

V New Yorku se je doslej s koronavirusom okužilo 2,1 milijona ljudi, umrlo pa jih je več kot 52.000. Po številu mrtvih je New York drugi za Kalifornijo (62.000), po številu okuženih pa četrti za Kalifornijo, Teksasom in Florido.

Povsem cepljenih je že 35,2 odstotka Newyorčanov, deloma pa 46,6 odstotka. Cepiva so sedaj na voljo že vsepovsod za vse prebivalce države, ki lahko tako kot drugje po ZDA tudi izbirajo, ali se bodo cepili s cepivi Pfizerja, Moderne ali Johnson & Johnsona.

Od 19. maja naprej bodo lahko velike prireditve na prostem potekale ob 33-odstotni zasedenosti kapacitet, v zaprtih prostorih pa do 30 odstotkov. Ob tem, da še naprej velja nošenje mask in medsebojna razdalja razen pri cepljenih osebah in tistih z negativnim testom.

Omejitev več ne bo za cerkve, odprli se bodo lahko zabaviščni parki, gledališča, telovadnice in druge dejavnosti, od 17. maja ne velja več obvezno zapiranje restavracij in barov na prostem po polnoči, od 31. maja pa tudi v zaprtih prostorih. Podobno so se odločili tudi v New Jerseyju in Connecticutu, kjer okužbe in smrti prav tako padajo, cepljenje pa narašča.

V ZDA so doslej našteli 32,47 milijona okužb s koronavirusom in skoraj 578.000 smrtnih primerov. V nedeljo so našteli le 29.347 novih okužb in 323 smrtnih primerov. Povsem cepljenih je že 105 milijonov Američanov, kar je 32 odstotkov vsega prebivalstva.