V ponedeljek 1302 pozitivnih testov, umrlo 59 bolnikov

Največ smrtnih žrtev doslej

24. 11. 2020, 10:39 | Aktualno | Vir: STA

              V ponedeljek 1302 pozitivnih testov, umrlo 59 bolnikov (foto: Profimedia) Profimedia

V ponedeljek so opravili 5596 testov na okužbo z novim koronavirusom, od tega sta bila 1302 pozitivna, je vlada sporočila na Twitterju. Umrlo je 59 bolnikov s covidom-19 (v nedeljo 45), kar je največ doslej v enem dnevu. V bolnišnicah zdravijo 1299 covidnih bolnikov (sedem več), 204 oz. trije več kot v nedeljo potrebujejo intenzivno zdravljenje.

Trenutno v državi okužbo preboleva 20.337 ljudi, kar je 214 več kot dan prej. V zadnjih 14 dneh se je okužilo 970 ljudi na 100.000 prebivalcev, še kažejo podatki Sledilnika za covid-19.

Ponedeljkov delež pozitivnih testov je znašal 23,27 odstotka, kar je najmanj v zadnjih dveh tednih. Nižji delež od tega je bil nazadnje 8. novembra, in sicer 22,49 odstotka.

Kot je na novinarski konferenci dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, delež pozitivnih testov še vedno kaže na to, da se epidemija še ne umirja in da se število okužb še vedno znižuje prepočasi.

Kacin morda že danes, zagotovo pa v sredo, pričakuje sestanek vlade v ožjem formatu s strokovno svetovalno skupino pri ministrstvu za zdravje. Slednja bo vladi predstavila rezultate analize ukrepov in svoje stališče, nato pa bodo razmišljali o morebitnih spremembah, dopolnitvah posameznih ukrepov, je napovedal. Vlada o tem vsak teden odloča ob četrtkih. Še pred tem bo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vladi predstavil poročilo o zadnjih podatkih glede virov okužb.

Doslej so v Sloveniji potrdili skupaj 67.080 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 1156 covidnih bolnikov. V bolnišnicah je na covidnih oddelkih umrlo 41 oseb, v negovalnih bolnišnicah trije, v domovih za starejše pa 15.

Visoka smrtnost posledica nekakovostne oskrbe

Na vprašanje, ali je visoka smrtnost posledica tudi tega, da v bolnišnicah bolnikom ne zmorejo zagotavljati več kakovostne oskrbe, je Kacin dejal, da je po njegovih informacijah problem zdravstveno stanje hospitalizirani bolnikov. Predvsem pri starejših lahko pride do zelo hitrega poslabšanja, je spomnil.

"Ko do tega pride v bolnišnicah, je mogoče hitro in učinkovito ukrepati. Če do tega pride na domu, pa je lahko to zelo velik problem, ki se včasih konča zelo slabo. Zaenkrat nimamo informacij, da bolnišnice ne bi bile v stanju zagotoviti ustrezne kakovosti oskrbe za bolnike," je pojasnil.

Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je Slovenija s 13,5 smrti bolnikov s covidom-19 na 100.000 prebivalcev v 14 dneh sicer na osmem mestu med evropskimi državami. Pred nami so Hrvaška, Italija, Madžarska, Poljska, Bolgarija, Belgija in Češka.

Okužbe z novim koronavirusom se širijo po vsej državi in zato po Kacinovih besedah ne moremo govoriti samo o enem ali nekaj močnih žariščih, temveč o številnih.

Razmere na Gorenjskem se umirjajo

Ob tem se razmere na Gorenjskem umirjajo. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je po podatkih NIJZ 1091. V Kranju je bilo v ponedeljek 48 novih okužb, v Škofji Loki in tudi v Preddvoru po 16, na Jesenicah pa 15. V Ljubljani so našteli 182 okužb, v Mariboru pa 64. V okolici glavnega mesta izstopajo še Brezovica s 14 okužbami in Domžale s 13. Kar 32 od 37 okužb v Kamniku jih je bilo v domovih za starejše.

Na vzhodu države ostaja pomurska s pojavnostjo 1597 regija z največ okužbami. Samo v Murski Soboti je bilo v ponedeljek kar 40 novih okužb. V Velenju je bilo v ponedeljek 35 novih okužb, v Celju 42, v Žalcu pa 25. 28 okužb so zaznali v Krškem, 20 pa v Brežicah, je še naštel vladni govorec.

"Tudi, če nič ne kaže na to, da ste zboleli za covidom-19, še vedno obstaja verjetnost, da ste okuženi, a bolezen morda prebolevate asimptomatsko. To pa še ne pomeni, da niste vseeno prenašalec bolezni. Zato je še toliko bolj pomembno, da se prav vsak obnaša, kot da je okužen," je prebivalce pozval Kacin.