V ponedeljek devet pozitivnih testov, v Domu starejših Hrastnik tri nove okužbe

Opravili 890 testov

4. 8. 2020, 11:10 | Aktualno | Vir: STA

              V ponedeljek devet pozitivnih testov, v Domu starejših Hrastnik tri nove okužbe (foto: Profimedia) Profimedia

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 890 testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo devet, je vlada sporočila prek Twitterja. Bolnišnično obravnavo potrebuje 22 bolnikov s covidom-19, od tega dva intenzivno nego. V ponedeljek je umrl en bolnik s covidom-19.
 

V ponedeljek so iz bolnišnice odpustili tri bolnike z novo koronavirusno boleznijo.

Po podatkih covid-19 Sledilnika je v Sloveniji trenutno 213 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Poleg treh primerov v hrastniškem domu za starejše, kjer je trenutno žarišče okužb, so potrdili tudi tri okužbe v Velenju. Med zdravstvenim osebjem ali pa zaposlenimi v domovih za starejše pa v ponedeljek po podatkih sledilnika ni bilo potrjenih primerov okužb.

Doslej so v Sloveniji potrdili 2190 okužb s koronavirusom, skupaj je umrlo 123 bolnikov s covidom-19.

Dom starejših Hrastnik

V Domu starejših Hrastnik so v ponedeljek zaradi morebitne okužbe z novim koronavirusom odvzeli 111 brisov med oskrbovanci in zaposlenimi. Odvzeti brisi so pokazali okužbo pri treh oskrbovancih doma, vsi odvzeti brisi zaposlenih pa so bili negativni. Umrla pa je še ena oskrbovanka doma, so danes sporočili s hrastniške občine.

Skupno število umrlih od izbruha okužbe z novim koronavirusom 10. julija se je tako povzpelo na štiri. Zunaj doma sta bila odvzeta dva brisa, oba sta bila negativna. Med občani novih potrjenih primerov okužb torej ni.

Zaradi sprememb v zdravstvenem stanju so bili trije okuženi oskrbovanci hospitalizirani, saj so zdravniki ocenili, da potrebujejo bolnišnično oskrbo. Ena oseba je bila odpeljana v ljubljanski klinični center, dve pa v mariborskega.

Do danes so bile v domu potrjene okužbe pri 48 oskrbovancih in 11 zaposlenih. Ozdravela pa sta po dva zaposlena in oskrbovanca.

Zdravstveno stanje obolelih oskrbovancev, ki so nastanjeni v rdeči coni v domu, je po zadnjih podatkih stabilno. Današnji rezultati ponedeljkovih testiranj so po oceni vodstva doma optimistični in spodbudni.

Delovnemu procesu v domu sta se pridružili sanitarna inženirka in diplomirana medicinska sestra, ki bosta ocenili delovanje že sprejetih ukrepov oz. podali oceno, kje so možne izboljšave in kako se lahko sistem še izboljša, njuna naloga bo tudi edukacija zaposlenih.

Domu kadrovsko pomoč še vedno nudijo zaposleni iz različnih slovenskih domov za starejše, ki so se odzvali na prošnjo doma za pomoč.