V ponedeljek potrdili 1388 okužb, umrlo 45 bolnikov

Opravili so 5326 testov

17. 11. 2020, 10:59 | Aktualno | Vir: STA

              V ponedeljek potrdili 1388 okužb, umrlo 45 bolnikov (foto: Profimedia) Profimedia

V ponedeljek so ob 5326 testih potrdili 1388 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 45 bolnikov s covidom-19, kar je največ v enem dnevu doslej. V bolnišnicah se je zdravilo 1275 covidnih bolnikov, od tega na intenzivni negi 208, je vlada objavila na Twitterju. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je 14-dnevna pojavnost okužb v Sloveniji narasla.

Delež pozitivnih ponedeljkovih testov je bil 26,06-odstoten, kar je manj kot v nedeljo, ko je bil skoraj 28-odstoten. V domačo oskrbo pa so v ponedeljek odpustili 92 covidnih bolnikov. Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 se je v ponedeljek povišalo za 11, eden več kot dan prej je potreboval intenzivno nego.

"Razmere v bolnišnicah ostajajo resne," je na novinarski konferenci dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Ob tem je pokazal tudi grafe, iz katerih je razvidno, da je sprejetih v bolnišnice še vedno več kot odpuščenih. "Razlika med sprejetimi in odpuščenimi bolniki vztraja, to je tisto, kar nas skrbi," je pojasnil Kacin.

Po njegovih besedah je med v ponedeljek preminulimi 45 covidnimi bolniki 24 oseb umrlo v bolnišnici.

Ponedeljkovo vladno odločitev o podaljšanju epidemije za 30 dni je Kacin označil za "edino logično", in sicer "zaradi trenutnih epidemioloških razmer, ki se sicer postopno, a še vedno prepočasi izboljšujejo, ter povečevanja zasedenosti bolnišnic". Zdravstveni delavci delajo na robu zmogljivosti, še posebej v nekaterih predelih države so kapacitete v celoti zapolnjene, v ljubljanskem kliničnem centru in šempetrski bolnišnici tako denimo sprejemajo tudi covidne bolnike iz drugih delov države, je pojasnil Kacin. Ob tem je izrazil tudi skrb zaradi vdorov okužbe v domove za starejše, saj tam stanuje ranljiva skupina oseb, ki ob okužbi pogosto potrebuje bolnišnično oskrbo, tudi intenzivno nego.

"Moramo biti zelo pozorni in ne smemo z nobenim signalom sporočati, da smo epidemijo že premagali, ta zdrs se nam ne sme zgoditi," je dejal vladni govorec in ocenil, da bi bilo neodgovorno, če se vlada ne bi odločila za podaljšanje epidemije. Ob tem pa je poudaril, da podaljšanja epidemije ne gre enačiti z zaostrovanjem pogojev, njena razglasitev je namreč pravni okvir, ki predstavlja podlago za ukrepanje, tudi aktivacijo civilne zaščite in drugih razpoložljivih sil v smeri zamejevanja širjenja okužbe.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je bilo doslej v Sloveniji potrjenih 56.932, umrlo pa je skupaj 876 covidnih bolnikov. Aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom v državi je trenutno 19.537, kar je 1,1 odstotka več kot dan prej. Za toliko je torej narasla tudi pojavnost okužb v 14 dneh na 100.000 prebivalcev, ki se je sicer v zadnjih dneh zniževala. Trenutno znaša 932.