V ponedeljek potrjenih 17 okužb, na Hrvaškem 91

Umrl je en bolnik, na Hrvaškem dva

11. 8. 2020, 10:38 | Aktualno | Vir: STA

              V ponedeljek potrjenih 17 okužb, na Hrvaškem 91 (foto: Profimedia) Profimedia

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 1058 testiranj in potrdili 17 okužb z novim koronavirusom, umrl je en bolnik s covidom-19, je vlada sporočila prek Twitterja. Bolnišnično obravnavo potrebuje 23 bolnikov s covidom-19, od tega sta dva na intenzivni negi. Iz bolnišnice so v ponedeljek odpustili eno osebo.

V Sloveniji so doslej potrdili 2272 okužb s koronavirusom, skupaj je umrlo 129 bolnikov s covidom-19.

Hrvaška

Na Hrvaškem so od ponedeljka potrdili še 91 okužb z novim koronavirusom, še dve osebi pa sta umrli zaradi covida-19, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Več kot dve tretjini novih primerov je bilo na območju Zagreba in splitsko-dalmatinske županije, kjer so zabeležili 41 oziroma 24 novih primerov.

V minulih 24 urah so imeli na Hrvaškem dvakrat več novih primerov okužb z novim koronavirusom, kot so jih zabeležili v dnevu pred tem, ko jih je bilo 45. Med 4. in 10. avgustom je bilo na Hrvaškem 354 novookuženih, med njimi največ v splitsko-dalmatinski županiji (90), Zagrebu (75) in vukovarsko-sremski županiji (66), je objavil hrvaški zavod za javno zdravstvo.

Kot so izpostavili, so novi primeri v minulem več kot tednu dni povezani z nočnimi klubi na hrvaški obali, kjer so se okužili domači in tuji turisti. Gre za mlajše osebe, ki so med počitnicami obiskale enega ali več nočnih klubov v Makarski, Vodicah pri Šibeniku, Novalji na otoku Pag in na otoku Vir.

Okuženi starši in stari starši mladih, ki so bili na nočnih zabavah

Med novookuženimi so tudi starši in stari starši mladih, ki so bili na teh nočnih zabavah, so izpostavili v Splitu med današnjo predstavitvijo poročila o epidemiološki sliki županije. Pozvali so starše, naj opozorijo svoje otroke na ustrezno obnašanje med epidemijo, mlade pa na odgovornost.

Poleg 24 novih primerov v splitsko-dalmatinski županiji so v hrvaških obalnih županijah v preteklih 24 urah zabeležili šest novookuženih v šibeniško-kninski županiji, štiri v primorsko-goranski, po dva v istrski in liško-senjski ter enega v zadrski županiji, so poročali tamkajšnji štabi.
Iz liško-senjske županije so potrdili, da sta dve novookuženi osebi iz Novalje na Pagu ter da gre za medicinsko sestro in domači stik prej okuženega delavca ambulante. Povedali so, da imajo v županiji trenutno šest aktivnih primerov okužbe, med katerimi ni oseb, ki bi se zabavale na plaži Zrće. Med njimi tudi ni tujih državljanov.
V štirih slavonskih županijah so našteli še 11 okužb z novim koronavirusom, medtem ko so v vseh ostalih našteli pet primerov. So pa tudi županije, kot je dubrovniško-neretvanska, v kateri od ponedeljka popoldne niso zabeležili nobenega novega primera.

Skupni podatki za celotno državo, ki jih objavlja nacionalni štab civilne zaščite vsak dan ob 14. uri, se sicer ne ujemajo vselej s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov.

Nacionalni štab je danes še objavil, da imajo na Hrvaškem 618 aktivnih primerov okužbe. Na zdravljenju v bolnišnicah je 115 ljudi, med njimi jih je pet priključenih na ventilatorje.

Doslej so zabeležili 5740 okužb z novim koronavirusom. Medtem je okrevalo 4962 ljudi, za covidom-19 pa je umrlo 160 ljudi. V preteklih skoraj šestih mesecih so testirali nekaj manj kot 130.700 oseb, od tega 1309 v preteklih 24 urah, je še sporočili nacionalni štab civilne zaščite.