V ponedeljek se (verjetno) odpirajo tudi fitnesi in vsi hoteli

Odločitev v četrtek

26. 5. 2020, 15:56 | Aktualno | Vir: STA

              V ponedeljek se (verjetno) odpirajo tudi fitnesi in vsi hoteli (foto: Profimedia) Profimedia

V ponedeljek naj bi se po besedah vladnega govorca Jelka Kacina sprostilo več storitvenih in turističnih dejavnosti. Med drugim je omenil hotele ne glede na velikost, prizadevajo si za odprtje fitnesov in wellnessov, med ključnimi vprašanji pa ostaja, kaj bo z bazeni in podobnimi kompleksi. Več podrobnosti je pričakovati po četrtkovi seji vlade.

"Nacionalni inštitut za javno zdravje je dal usmeritve in priporočila, zdaj pa se uporabniki in različni resorji soočajo z zamejitvami, ki jih ta priporočila prinašajo. Glede tega, kaj je mogoče ob teh zamejitvah sprostiti, se bodo poenotili v kratkem," je pojasnil Kacin na dopoldanski vladni novinarski konferenci.

Trenutno je predlog odloka, ki bo sprostil nekatere ključne dejavnosti na področju turizma in nekaterih servisnih dejavnostih, v medresorskem usklajevanju. Sklop naslednjih sprostitev bo predstavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek oziroma njegovo ministrstvo, je napovedal Kacin.

Ta je ob tem še poudaril, da bodo nekatere omejitve veljale tudi po koncu epidemije, in sicer na podlagi zakona o nalezljivih boleznih.

Bodo trgovine ob nedeljah spet odprte?

V četrtek naj bi bilo znanega tudi več o morebitni spremembi odloka glede nedeljskega dela trgovin. Vlada, ki je v ponedeljek sporočila, da ne podpira predloga Levice za zaprtje trgovin ob nedeljah tudi po koncu omejitev za zajezitev širjenja novega koronavirusa, po Kacinovih navedbah usklajuje svoje stališče tudi s predstavniki delodajalcev v panogi.

Do konca tedna je pričakovati tudi več podrobnosti o vsebini uredbe za uporabo turističnih bonov. Prav tako naj bi bilo v kratkem pričakovati sprostitve obiskov v posameznih bolnišnicah.

Vlada se, kot pravi Kacin, tudi zaveda, da bo nekatere gospodarske dejavnosti treba subvencionirati na različne načine tudi po izteku meseca junija. "In to je izziv, če smem uporabiti ta termin, za četrti paket," je dejal. Z obravnavno predloga tretjega protikoronskega zakona je sicer ravno danes začelo matično delovno telo v DZ.