V ponedeljek potrjenih 23 okužb

Testirali so 1325 oseb

7. 7. 2020, 10:08 | Aktualno | Vir: STA

              V ponedeljek potrjenih 23 okužb (foto: Profimedia) Profimedia

V ponedeljek so v Sloveniji ob 1325 testiranjih potrdili 23 okužb z novim koronavirusom, hospitaliziranih pa je bilo 12 bolnikov, kar je en več kot dan prej. Nihče od njih ni potreboval intenzivne nege, eno osebo pa so odpustili v domačo oskrbo, kažejo vladni podatki. Doslej so skupno potrdili 1739 okužb, umrlo pa je 111 bolnikov s covidom-19.

Pet okužb z novim koronavirusom so v ponedeljek potrdili v Cerknici, štiri pa v Mariboru. Po dve okužbi so odkrili v Slovenski Bistrici, Postojni in Ilirski Bistrici, po eno pa v občinah Dravograd, Mengeš, Medvode, Ribnica, Trbovlje, Podvelka, Šempeter - Vrtojba in Renče - Vogrsko.

Največ okuženih, osem, je v starostni skupini od 45 do 54 let, 11 okuženih pa je mlajših od 45 let. Med njimi sta tudi dva mlajša od štirih let. Štirje okuženi so starejši od 55 let, kažejo podatki sledilnika za covid-19.

Po poročanju Radia Slovenija je, kot kaže, eno novih žarišč v občini Cerknica, kjer so v ponedeljek potrdili pet okužb. Prenos se je zgodil na zasebni zabavi, na kateri je bilo po besedah poveljnika cerkniške civilne zaščite Matjaža Knapa od 30 do 40 udeležencev, starih približno 30 let.

Po Knapovih informacijah so v stik z ustreznimi službami stopili že drugi dan po zabavi. Dobili so usmeritve Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), pri čemer so tiste, ki niso kazali znakov okužbe, z izjemo zaposlenih v zdravstvu in izobraževanju, napotili v službo. Zato se bojijo, da je okuženih več, kot kažejo sedanji podatki. Po besedah Knapa so tako vsem gasilskim društvom naročili, da sprejmejo najstrožje ukrepe, kot so veljali pred prvim valom epidemije, in se tudi omeji vse dostope v gasilske domove.

Občane pa poziva, naj dosledno spoštujejo predpisane ukrepe. Kdor potrebuje zaščitno opremo, pa jo lahko po predhodnem dogovoru dobi na cerkniški občini, je še poročal omenjeni radio. Občina pa je na svoji spletni strani objavila, da z novimi potrjenimi okužbami beležijo devet aktivnih primerov.

Odsvetovanje uporabe otroških igral

Z današnjim dnem zato odsvetujejo uporabo otroških igral, klopi na javnih površinah in športne infrastrukture. S tem želijo preprečiti druženje mladih, ki so na pragu drugega vala postali najbolj ogrožena skupina za prenos okužbe, je pojasnil župan Marko Rupar.

Glede na to da nekaj okužb izhaja tudi z ene od zabav, župan opozarja, "da na žalost epidemiološka slika ne dopušča večjih druženj, zato je še kako pomembno, da v tem času omejimo število stikov".

Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 205 aktivnih primerov.

Okužen je tudi oskrbovanec v postojnski enoti Doma na Krasu, je na današnji novinarski konferenci sporočil predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel. Po njegovih besedah gre za manjši dom z 11 osebami, epidemiološko poizvedovanje pa da še ni končano. Radio Slovenija je medtem poročal, da so okužbo potrdili pri eni od stanovalk in eni od zaposlenih doma.

Fafangel je še izpostavil, da v Sloveniji narašča število primerov, ki se širijo lokalno in niso več povezani z vnesenimi primeri. Od 23. junija so karanteno odredili 637 osebam, ki so imele tvegane stike z okuženimi osebami. Pri 33 osebah v karanteni so nato naknadno tudi potrdili okužbo, a je bil prenos virusa zaradi omejitve stikov prekinjen, je pojasnil epidemiolog.