V Sloveniji že tretji dan zapored ena smrtna žrtev, potrjenih 24 okužb

Testiranih je bilo 914 vzorcev

21. 7. 2020, 11:05 | Aktualno | Vir: STA

              V Sloveniji že tretji dan zapored ena smrtna žrtev, potrjenih 24 okužb (foto: Profimedia) Profimedia

V ponedeljek so v Sloveniji ob 914 testiranjih potrdili 24 okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je bilo 22 oseb, tri so potrebovale intenzivno zdravljenje. V domačo oskrbo so odpustili dve osebi, že tretji dan zapored pa je umrl en bolnik s covidom-19, je na spletu objavila vlada.

Doslej je bilo pri nas potrjenih 1977 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je skupaj 114 bolnikov.

Kot je na vladni novinarski konferenci pojasnila Nuška Čakš Jager z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je v Sloveniji skupno 238 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom.

V državi je več žarišč, od tega se jih nekaj počasi zapira. Največji skupek je trenutno v Hrastniku z registriranimi 45 okuženimi, pri čemer je Čakš Jagrova pojasnila, da sicer vsi oboleli niso iz Hrastnika, so pa vsi vezani na isti dogodek.

Po njenih besedah so z ukrepi na mejah število vnesenih primerov uspeli znižati, virus pa se širi na zabavah, srečanjih, porokah, tudi v podjetjih. Nekaj več potrjenih primerov zaznavajo tudi med zdravstvenimi delavci in v domovih za starejše.

Glede na podatke Sledilnika covid-19 so okužbo v ponedeljek potrdili pri desetih oskrbovancih domov za starejše občane in pri dveh zaposlenih v domu.

Razširitev virusa v štiri nove občine

Tudi Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC) kot problematično ocenjuje predvsem širjenje virusa v državi. Virus se je, tako kažejo podatki iz ponedeljka, razširil v štiri nove občine, "kar nakazuje, da smo daleč od tega, da bi imeli vse pod nadzorom," je poudarila Logarjeva.

Po besedah Logarjeve je vedno več obolelih v starostni skupini, kjer je mogoče pričakovati težji potek bolezni. Med 24 novimi okužbami, ki so jih potrdili v ponedeljek, je tako po besedah Logarjeve devet mlajših in 15 starejših, pri katerih je večja verjetnost, da bo potek bolezni težji in bodo potrebovali hospitalizacijo. Povprečna starost hospitaliziranih bolnikov je 60 let, je še pojasnila Logarjeva.

Čakš Jagrova je ob tem navedla, da podatki kažejo, da se virus večinoma širi lokalno, znotraj države, med 104 novimi potrjenimi primeri v prejšnjem tednu sta bila le dva vnesena. Dodala je, da se epidemiologi ukvarjajo s številnimi kontakti tistih, pri katerih je bila potrjena okužba.

"Ves čas se gibljemo navzgor in navzdol, preko vikendov opažamo rahle upade števila primerov, a tudi upade v številu testiranj, pa vendarle se vzpenjamo," je trend povzela Čakš Jagrova. Ocenila je, da prihajamo "do tiste kritične meje, kjer epidemiološka služba s svojimi kapacitetami do neke mere še obvladuje in deluje v smislu preprečevanja širjenja virusa".

Spoštovanje karantene in samoizolacije

Ob tem je ponovno pozvala k spoštovanju ukrepa karantene in samoizolacije. Državljane, s katerimi stopijo v stik epidemiologi, je pozvala tudi k odkritosrčnosti in jasnemu pristopu podajanju podatkov o njihovih kontaktih, saj je le na tej podlagi mogoče zajeziti širjenje okužb.

Kot je dejala, znotraj karantene veliko ljudi tudi zboli. Med 7. in 20. julijem so okužbo potrdili pri 49 osebah, ki jim je bila odrejena karantena. Brez tega celotna veriga prenosa ne bi bila prekinjena, je opozorila.

Zdravstveni inšpektorat je do zdaj opravil okoli 6000 nadzorov spoštovanja karantene in 260 nadzorov po gostinskih lokalih. Kot je ugotovitve inšpektorata povzela namestnica vladnega govorca Špela Horjak, se posamezniki in lastniki lokalov navodil NIJZ In karantenskih odločb vedno bolj držijo. V ponedeljek je začel veljati tudi nov odlok, po katerem so za vročanje odločb o karanteni zadolženi policisti. Na mejnih prehodih so jih v ponedeljek vročili 297.

V svetu je sicer že skoraj 14,5 milijona potrjenih primerov okuženih, v Evropi 1,6 milijona potrjenih primerov.