46 novih okužb s koronavirusom, od tega v postojnski karanteni dva

31. 3. 2020, 12:18 | Aktualno | Vir: STA

              46 novih okužb s koronavirusom, od tega v postojnski karanteni dva (foto: STA/Eva Horvat) STA/Eva Horvat

V ponedeljek, ko so iz bolnišnice odpustili šest bolnikov, so opravili 1125 testiranj na novi koronavirus, okužbo so potrdili pri 46 osebah. Skupno so v Sloveniji tako našteli že 802 primera okužb. V ponedeljek in danes so skupaj umrli štirje bolniki s covidom-19, vsaj eden od njih na Golniku, je sporočil uradni govorec vlade Jelko Kacin.

Število umrlih z boleznijo covid-19 se je v Sloveniji, kjer so opravili 22.474 testiranj, tako povzpelo na 15.

V ponedeljek je bilo hospitaliziranih 119 oseb, od teh jih je 28 potrebovalo zdravljenje na intenzivni negi.

V celjski bolnišnici je bilo danes zjutraj hospitaliziranih 15 bolnikov, trije v enoti intenzivne terapije. Enega so odpustili v domačo oskrbo, so zapisali na Twitterju.

Na kliniki za infekcijske bolezni Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je danes hospitaliziranih 50 bolnikov. V intenzivni enoti je 14 bolnikov s covidom-19, dva so že ekstubirali. Kot je ocenila Tadeja Kotar z infekcijske klinike, je to tudi "zaradi izjemno dobrega dela intezivistov in celotne ekipe". Izpostavila je še, da o novem virusu vsak dan vedo nekaj več.

Dva okužena tudi v Postojni

Med 43 Slovenci, ki so po prihodu iz Španije nastanjeni v karanteni v hotelu Epic v Postojni, sta dva okužena z novim koronavirusom. Kot je za STA danes še povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk, je bilo 40 brisov negativnih, pri enem pa bo potrebno odvzem ponoviti, kar bodo storili danes.

"Glede na to, da je bila za vse osebe uvedena stroga karantena, da nimajo praktično z nikomer nobenega stika, z njimi prihajajo v stik le zdravstveni delavci, ni nevarnosti, da bi se okužba širila v lokalno okolje," je povedal Curk.

Nastanjeni v hotelu so zaprti v sobah, hrano in ves ostali pribor za higieno jim puščajo v vrečkah pred vrati.

"O ugotovitvah smo takoj obvestili postojnskega župana Igorja Marentiča. Tveganja, da bi se virus širil znotraj karantene, pa ni, saj ostajajo povratniki iz Španije v svojih sobah in nimajo stikov eden z drugim," je še povedal Curk.

Trenutno naj ne bi bilo potrebno nobenega od okuženih hospitalizirati. Vseh 43 pa bodo znova testirali čez slaba dva tedna, pred iztekom karantene.