V Potočarih zaradi epidemije okrnjena spominska slovesnost za žrtve genocida v Srebrenici

11. 7. 2020, 08:33 | Aktualno | Vir: STA

              V Potočarih zaradi epidemije okrnjena spominska slovesnost za žrtve genocida v Srebrenici (foto: STA/Nebojša Tejić) STA/Nebojša Tejić

V spominskem centru v Potočarih blizu Srebrenice bo zaradi ukrepov ob pandemiji covida-19 danes okrnjena osrednja spominska slovesnost za več kot 8000 bošnjaških žrtev genocida v Srebrenici pred 25 leti. Pokopali bodo samo devet žrtev genocida, tuji državniki pa bodo navzoči le prek videosporočil, ki jih pričakujejo več deset.

Zaradi zaprtih meja ob pandemiji letos v Potočare ne morejo priti svojci žrtev iz tujine, tako da so soglasje za pokop dale le družine, ki živijo v BiH.

Na verskem obredu in pokopu žrtev bodo navzoči samo svojci in prijatelji žrtev ob spoštovanju ustrezne medsebojne razdalje, potem ko se je v minulih letih osrednje slovesnosti udeležilo med 25.000 in 50.000 ljudi.

Kljub manjši udeležbi organizatorji trdijo, da bosta sporočilo miru in opozorilo ostala ista - da se ne ponovi zločin genocida, kakršnega sta vojska in policija Republike srbske storili nad Bošnjaki na t. i. varovanem območju ZN Srebrenica julija 1995, ko so samo v nekaj dneh po padcu enklave 11. julija 1995 ubili 8372 Bošnjakov, predvsem moških in dečkov.

V bošnjaško-hrvaški entiteti Federaciji BiH je danes dan žalosti. V državah članicah EU pa 11. julij od leta 2009 obeležujejo kot evropski dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici.

25 let po genocidu še vedno niso našli posmrtnih ostankov okoli 1200 žrtev genocida. Težava je predvsem v tem, da so pokopani v sekundarnih grobiščih. Skupno so doslej identificirali in pokopali 6719 žrtev. Od tega jih je 6482 pokopanih v spominskem centru, ostali pa drugod v skladu z željami svojcev.