V Rusiji kar 16 odstotkov več primerov kot dan prej

Naglo povečanje okužb

13. 4. 2020, 16:20 | Aktualno | Vir: STA

              V Rusiji kar 16 odstotkov več primerov kot dan prej (foto: Profimedia) Profimedia

V Rusiji so danes zabeležili več kot 2500 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je 16 odstotkov več kot dan prej. 

To je največje dnevno število novih primerov okužb v tej državi doslej. Skupno je v Rusiji okuženih več kot 18.300 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

S tem je Rusija po poročanju ruske tiskovne agencije Tass prehitela Portugalsko in je zdaj na 15. mestu na svetu po številu okuženih. Skupno so izvedli več kot 1,3 milijona testiranj.

Skoraj dve tretjini zabeleženih primerov okužbe je v Moskvi, kjer so ta teden dodatno zaostrili omejitve gibanja. Potovanje po mestu je po navedbah dpa dovoljeno le z dovolilnico.

Dodatno je v ruskih bolnišnicah na opazovanju več kot 140.000 ljudi zaradi suma, da bi se morda lahko okužili s covidom-19, je danes sporočila zvezna služba za spremljanje epidemije.

Od 1. aprila beležijo pospešeno rast

Število okuženih v Rusiji v zadnjih dveh tednih naglo raste. Od 1. aprila je zraslo za več kot 560 odstotkov in se bo do konca tega meseca po ocenah zveznih oblasti še povzpelo.

Smrtnih žrtev, povezanih z novim koronavirusom, so v Rusiji zabeležili 150, kar je po navedbah dpa razmeroma malo za tako veliko državo.

Večina ruskih regij je sledila vzoru Moskve in odredila stroge omejitve gibanja. Ruski predsednik Vladimir Putin je svetoval državljanom, naj do konca meseca ostanejo doma in hodijo ven le za najnujnejše opravke.

Zaradi epidemije državi grozi podvojitev števila brezposelnih. Po ocenah predsednika ruskega računskega sodišča Alekseja Kudrina se bo to dvignilo na osem milijonov, njegova predvidevanja pa so po navedbah dpa potrdili tudi v sindikalnih organizacijah. Februarja je bilo v Rusiji brez dela 3,4 milijona ljudi.

Putin je odredil zaprtje vseh nenujnih storitev do konca aprila, a z rednim izplačilom plač delavcem. Še posebej majhna in srednja podjetja se zaradi tega čutijo ogrožena in napovedujejo odpuščanja.