V skupni akciji prijeli 159 izkoriščevalcev "denarnih mul"

28. 11. 2017, 09:42 | Aktualno | Vir: STA

              V skupni akciji prijeli 159 izkoriščevalcev "denarnih mul" (foto: profimedia) profimedia

Organi pregona iz 26 evropskih držav, tudi Slovenije, so v sodelovanju z Europolom, Eurojustom in Zvezo evropskih bank prejšnji teden pridružili mednarodnim usklajenim ukrepom proti pranju denarja. V skupni akciji so med 20. in 24. novembrom prejeli 159 posameznikov, ki so 766 "denarnih mul" izkoriščali za pranje denarja, so sporočili iz Europola.

Kriminalne organizacije uporabljajo "denarne mule" - posrednike v transakcijah nelegalno pridobljenih sredstev, ki jim pomagajo pri prenosu denarja med bančnimi računi ali državami. S tem organizacije, ki se ukvarjajo tudi s preprodajo drog ali trgovino z ljudmi, operejo denar.

V sodelovanju z 257 bankami in partnerji iz zasebnega sektorja so preiskovalci odkrili 1719 transkacij, v katerih je bilo opranih za skoraj 31 milijonov evrov. Med temi transkakcijami jih je bilo veliko povezanih tudi s spletnih kriminalom.

Europol opozarja, da so posredniki pri pranju denarja pogosto nedolžne žrtve, ki nasedejo obljubi hitrega zaslužka. Žrtve so pogosteje tujci, brezposelni, študentje in ljudje v težkih finančnih situacijah.

Čeprav se "denarne mule" ne zavedajo, da sodelujejo pri zločinu, pa so tudi oni storilci kaznivih dejanj in so lahko tudi kazenski preganjani. Organizacije, ki so sodelovale v akciji, so zato danes začele s kampanjo, ki ljudi opozarja na nevarnost in resnost takšnih dejanj.