V Sloveniji so v sredo ob 935 testiranjih potrdili 27 novih okužb

Število okuženih v Domu starejših Hrastnik naraslo na 39

23. 7. 2020, 13:27 | Aktualno | Vir: STA

              V Sloveniji so v sredo ob 935 testiranjih potrdili 27 novih okužb (foto: Lili Pušnik/STA) Lili Pušnik/STA

V Sloveniji so v sredo ob 935 testiranjih potrdili 27 novih okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je bilo 24 bolnikov s covidom-19, med njimi dva na intenzivni negi. Iz bolnišnice so v sredo odpustili eno osebo, nihče pa zaradi covida-19 ni umrl, je vlada sporočila na Twitterju.

Skupno so doslej v Sloveniji potrdili 2033 primerov okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 115 bolnikov.

Dom starejših Hrastnik

V Domu starejših Hrastnik so v sredo potrdili okužbo z novim koronavirusom še pri devetih oskrbovancih in dveh zaposlenih, pri čemer je eno zaposleno, pri kateri je bila okužba potrjena, na testiranje napotil njen osebni zdravnik, je za STA povedal direktor doma Drago Kopušar. Tako je trenutno okuženih 29 oskrbovancev in 10 zaposlenih v domu.

Na vprašanje, ali bodo tudi danes okužene oskrbovance prepeljali na zdravljenje v bolnišnico, je Kopušar odgovoril, da se o tem še pogovarjajo z ministrstvom za zdravje. V šempetrsko bolnišnico so ta teden prepeljali devet oskrbovancev iz hrastniška doma starejših, eden oskrbovanec s težjimi simptomi okužbe pa je na zdravljenju v mariborskem kliničnem centru.

Strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler je v sredo za STA povedala, da bo devet stanovalcev iz hrastniškega doma starejših pri njih predvidoma do konca tedna, potem se bodo lahko vrnili nazaj v dom. V celotnem negovalnem oddelku za covid-19 imajo sicer 14 postelj, vendar so na oddelku trenutno le starejši stanovalci doma iz Hrastnika.

V hrastniškem domu starejših imajo sicer vzpostavljeno rdečo cono, vendar njena kapaciteta ne zadostuje številu okuženih, zato so jih premestili v šempetrsko bolnišnico, kjer imajo kot edina od štirih določenih bolnišnic s strani ministrstva za zdravje že vzpostavljen negovalni oddelek.

Kot so danes sporočili s hrastniške občine, se bosta v popoldanskih urah v Hrastniku mudila minister za zdravje Tomaž Gantar in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Navedli so tudi, da je trenutno v Hrastniku z novim koronavirusom okuženih 59 oseb.

Po navedbah hrastniške občine bo na podlagi torkovega kriznega sestanka v domu treba opraviti nekatere nujne spremembe, pri čemer bodo v domu potrebovali tudi pomoč. Domu starejših Hrastnik bo zagotovljena kadrovska pomoč, ekipi zaposlenih se bo namreč pridružilo pet delavcev, in sicer medicinske sestre in tehniki iz domov starejših iz Ljutomera, Metlike in Loke ter iz Zdravstvenega doma Hrastnik. Dom bi za obvladovanje razmer sicer potreboval še vsaj 10 dodatnih oseb.

Povečano število okužb zaznano tudi v naselju Novi log

Poleg žarišča v domu je bilo povečano število okužb zaznano tudi v naselju Novi log, zato občina skupaj z upravniki večstanovanjskih stavb na tem področju ponovno uvaja razkuževanje skupnih prostorov. Dogovori glede razkuževanja med upravniki in predstavniki posameznih stavb že potekajo, opremo in sredstva za razkuževanje pa bo zagotovila občina.

Zdravstveni inšpektorat je v sredo na območju Hrastnika preveril upoštevanje karantene pri 26 osebah, ki jim je bila ta odrejena na podlagi kontaktov. Štiri osebe niso bile na naslovu, navedenem v odločbi. Danes bodo pri njih preverjanje opravili ponovno.

V Hrastniku je po sredinih podatkih trenutno aktivnih 44 karantenskih odločb, izdanih na meji in na podlagi kontaktov. Vse odrejene karantene je inšpektorat preveril, nekatere tudi večkrat. Kot ugotavljajo, občani, razen omenjenih štirih oseb, upoštevajo odrejene ukrepe.

Poostren nadzor bodo opravili tudi v gostinskih lokalih glede upoštevanja navodil NIJZ.