V Slovenijo prispela druga pošiljka cepiva

S 6825 odmerki

30. 12. 2020, 13:17 | Aktualno | Vir: STA

              V Slovenijo prispela druga pošiljka cepiva (foto: Daniel Novakovič/STA) Daniel Novakovič/STA

V Slovenijo je danes prispela druga pošiljka s 6825 odmerki cepiva proti covidu-19, je na novinarski konferenci sporočila nacionalna koordinatorica programa cepljenja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Marta Grgič Vitek. Ti odmerki bodo namenjeni predvsem za cepljenje zdravstvenih delavcev in sodelavcev v bolnišnicah.

Kam točno bodo danes prispelo cepivo razdelili, Grgič Vitkova na dopoldanski novinarski konferenci še ni mogla povedati. Nekaj odmerkov bodo poleg bolnišnic dobili tudi zdravstveni domovi in socialnovarstveni zavodi.

Prve zaposlene v zdravstvenih zavodih so namreč cepili že v minulih dneh z odmerki iz prve pošiljke cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, cepljenje pa ponekod nadaljujejo še danes. Tako bodo danes z 20 odmerki cepiva, ki so jih prejeli v torek, začeli cepiti zaposlene v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, so sporočili na Facebooku. "Interes za cepljenje med zaposlenimi je precejšen, prijavile so se 403 osebe, vsakodnevno prihajajo posamezne dodatne prijave," so še zapisali.

Prvih 125 odmerkov iz sobotne pošiljke pa so že porabili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. "Cepili smo tiste zaposlene, ki so imeli tveganja za težji potek bolezni, del pa je namenjen najbolj izpostavljenim zaposlenim," je na vladni novinarski konferenci povedala vodja enote za obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Maribor Lea Knez.

Pojasnila je, da so že pred božičem oblikovali seznam kandidatov za cepljenje, in znotraj njega skupino tistih, ki imajo povečano tveganje za težji potek bolezni in tistih, ki delajo s covid-19 bolniki pa sami še niso preboleli te bolezni. Tisti, ki so bili cepljeni, se po besedah Knezove počutijo v redu in ne poročajo o težavah.

Poudarila je, da je odločitev za cepljenje tudi med zdravstvenimi delavci na strani posameznika in da odločitev zdravstvenih delavcev, da se ne bi cepili, ne bi smela vplivati na delovni proces. "Odločitev za ali proti cepljenju mora temeljiti na informiranosti in nikakor ne na čustvih," je še dodala. Po njenih besedah je interes za cepljenje dober, dnevno prejemajo tudi nove prijave na cepljenje, cepljenje pa bodo v UKC Maribor predivoma ponovno začeli takoj po novem letu.

Domovi za starejše

Večji del 9750 odmerkov iz pošiljke, ki je v Slovenijo prispela v soboto, so sicer porabili za cepljenje stanovalcev v domovih za starejše, ki covida-19 še niso preboleli.

"Zelo sem zadovoljna, da se je cepljenje v Sloveniji začelo tako uspešno. Vse je šlo po načrtih," je prvo cepljenje proti covidu-19 v Sloveniji ocenila Grgič Vitkova. Prvo pošiljko cepiva je NIJZ takoj razdelil na 79 dostavnih mest, in sicer 12 bolnišnic in 67 zdravstvenih domov.

"Domovi za ostarele so prejeli 9200 odmerkov, in sicer 8600 za oskrbovance in 600 za zaposlene, 550 odmerkov pa so prejele bolnišnice. Večina odmerkov je bila porabljena že prvi dan," je pojasnila razdelitev prve pošiljke cepiva.

Prvi cilji, ki jih želijo doseči s cepljenjem, so zmanjšanje umrljivosti zaradi covida-19, izboljšanje zdravstvenega stanja in zmanjšanje števila najtežjih potekov bolezni, da bi razbremenili zdravstveni sistem.

Prednostne skupine

Prednostne skupine za cepljenje so najprej zdravstveni delavci, oskrbovanci domov za starejše in tam zaposleni, nato postopoma sledijo starejši od 80, 70 in 60 let, kronični bolniki in nujne službe v državi.

"Namen vlade je, da skupaj z ministrstvom za zdravje in NIJZ ustvari pogoje, da bi čim manj ogroženih kategorij zbolevalo in bilo izpostavljeno težjemu poteku bolezni. V tem trenutku družinski zdravniki že vzpostavljajo stik s svojimi starejšimi bolniki in preverjajo interes za cepljenje, da bi v naslednjih mesecih cepili čim več starejših," pa je pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Grgič Vitkova je danes še spomnila, da je Pfizerjevo cepivo za zdaj edino registrirano v EU in da je glede na rezultate kliničnih raziskav zelo varno in zelo učinkovito. Vsi varnostni kriteriji, ki jih zahtevajo regulatorji so bili doseženi. Vključenih je bilo več kot 40.000 preiskovancev, ki so dobro prenašali cepivo, nekaj več je bilo le poročanja o utrujenosti in glavobolu.

Najbolj pogosti stranski učinki pri cepljenih osebah so bili bolečina na mestu cepljenja, glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih, mrzlica in povišana telesna temperatura, je naštela. Po njenih besedah gre za blage in zmerne učinke, ki so izzveneli v nekaj dneh.

Cepivo je zelo učinkovito in v 95 odstotkih preprečuje pojav bolezni covid-19, zaščita pa je vzpostavljena okoli sedem dni po drugem odmerku. Učinkovitost je zelo podobna ne glede na starost in spol, nekaj nižja je le v višji starosti, je še pojasnila epidemiologinja.