V slovenskih gozdovih lani posekali za petino manj lesa

28. 9. 2021, 07:00 | Aktualno | Vir: STA

              V slovenskih gozdovih lani posekali za petino manj lesa (foto: Anže Malovrh/STA) Anže Malovrh/STA

V slovenskih gozdovih so lani posekali okoli 4,2 milijona kubičnih metrov lesne mase, kar je 20 odstotkov manj kot leto prej. Lesa zaloga je bila medtem po podatkih državnega statističnega urada nekoliko večja in je znašala 357,2 milijona kubičnih metrov.

Od celotne posekane bruto lesne mase je bilo 2,4 milijona kubičnih metrov iglavcev in 1,9 milijona kubičnih metrov listavcev. Sanitarna sečnja je bila 42 odstotkov celotnega poseka lesa, so sporočili iz državnega statističnega urada in dodali, da je celoten posek predstavljal 59 odstotkov možnega poseka po gozdnogospodarskih načrtih.

Po lani izdelanih gozdnogospodarskih načrtih gozdnogospodarskih enot je celotna površina gozda v Sloveniji znašala 1,2 milijona hektarov. Gozd je tako pokrival 58 odstotkov njene površine.

Lesna zaloga slovenskih gozdov se je lani v primerjavi s prejšnjim letom povečala za 0,1 odstotka na 357,2 milijona kubičnih metrov. Letni prirastek je bil za 0,4 odstotka manjši kot leta 2019 in je znašal 8,8 milijona kubičnih metrov.