V Španiji niso zabeležili nobene smrti zaradi koronavirusa

Prvič od začetka marca

1. 6. 2020, 20:24 | Aktualno | Vir: STA

              V Španiji niso zabeležili nobene smrti zaradi koronavirusa (foto: Profimedia) Profimedia

V Španiji v nedeljo niso zabeležili nobene smrti zaradi novega koronavirusa, kar se je zgodilo prvič od začetka marca, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. V državi nadaljujejo z rahljanjem ukrepov za zajezitev virusa.

"Podatki za nedeljo kažejo, da ni bilo nobene smrtne žrtve," je danes popoldne povedal Fernando Simon s španskega zdravstvenega ministrstva po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Upadlo je tudi dnevno število novih primerov okužbe.

V Španiji so o novih smrtnih žrtvah novega koronavirusa poročali vsak dan od 3. marca, ko so poročali o prvi smrti, povezani z virusom. Moški je sicer umrl že 13. februarja, vendar so vzrok smrti ugotovili šele kasneje.

Španija velja za eno najhuje prizadetih držav na svetu v pandemiji covida-19. Z novim koronavirusom se je v državi okužilo 239.638 ljudi, umrlo jih je 27.127. Ozdravelo pa jih je 150.376.

Simon je ob tem posvaril, da je treba še naprej spoštovati omejitve glede množičnega zbiranja, ki kljub sproščanju ukrepov ostajajo v veljavi. Sredi marca so v Španiji uvedli ene najstrožjih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, ki so jih začeli postopoma rahljati konec aprila.

Sproščanje so nadaljevali danes, tako da je že 70 odstotkov Špancev v tretji od štirih faz odpravljanja omejitev. V tej fazi je dovoljeno zbiranje 15 ljudi. Dovoljeni so tudi poslovna srečanja in konference, a ne z več kot 50 udeleženci. Do 40-odstotne zasedenosti se lahko odprejo vse trgovine ne glede na velikost. Znova se lahko odprejo tudi trgovski centri, pri čemer je prav tako omejena zasedenost. Najbolj prizadeti območji Madrida in Barcelone ostajata v drugi fazi, kjer so omejitve strožje.