V Španiji zaščitne maske obvezne do učinkovitega zdravljenja ali cepiva

Tudi po koncu izrednih razmer

9. 6. 2020, 16:13 | Aktualno | Vir: STA

              V Španiji zaščitne maske obvezne do učinkovitega zdravljenja ali cepiva (foto: Profimedia) Profimedia

V Španiji bo uporaba zaščitnih mask obvezna tudi po koncu izrednih razmer 21. junija, je sporočil španski minister za zdravje Salvador Illa. Kot je poudaril, bo ta ukrep veljal, dokler novi koronavirus ne bo dokončno poražen, torej dokler za covid-19 ne bo učinkovitega zdravljenja ali cepiva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Španiji morajo vsi, stari šest let ali več, od 21. maja v javnosti nositi zaščitne maske, če ni mogoče vzdrževati dveh metrov razdalje med ljudmi. Za mlajše od šest let uporaba maske ni obvezna, je pa priporočena za otroke, stare od tri do pet let.

Uporaba mask bo obvezna tudi po 21. juniju, ko se bodo po napovedih končale izredne razmere zaradi pandemije, in sicer v primerih, ko ne bo mogoče zagotoviti 1,5 metra medsebojne razdalje. Tistim, ki pravila ne bodo upoštevali, grozi globa do sto evrov.

V Španiji je za covidom-19 doslej umrlo več kot 27.000 ljudi. Epidemija je v državi zdaj pod nadzorom, zato Madrid postopoma rahlja strožje ukrepe za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Za enega zadnjih korakov velja odprava omejitev za vstop v državo, kar se bo po napovedih zgodilo 1. julija.