V Srbiji cvete nov posel: ponarejanje in prodaja lažnih negativnih testov

26. 6. 2020, 19:43 | Aktualno | Vir: STA

              V Srbiji cvete nov posel: ponarejanje in prodaja lažnih negativnih testov (foto: profimedia) profimedia

Državljani Severne Makedonije, ki se preko letališča v Nišu vračajo v domovino, so makedonski policiji prijavili, da jim na niškem letališču ponujajo ponarejene negativne teste za novi koronavirus po ceni 50 evrov, poročajo makedonski mediji. Ponarejene teste naj bi bilo možno kupiti tudi na bencinskih črpalkah na jugu Srbije.

Na jugu Srbije cveti nov posel - ponarejanje in prodaja negativnih testov na novi koronavirus, je poročala regionalna televizija N1, ki se sklicuje na medije v Severni Makedoniji.

Ponarejanje testov naj bi se začelo po sprejetju ukrepa vlade v Skopju, da morajo vsi makedonski državljani ob vrnitvi v domovino pokazati negativni test za novi koronavirus, ki ne sme biti starejši kot 72 ur. V nasprotnem primeru morajo v 14-dnevno državno karanteno.

Makedonski novičarski portal MKD je v torek objavil, da so makedonske varnostne službe prejele obvestilo državljanov, da je na letališču v Nišu možno kupiti ponarejene negativne teste na okužbo z novim koronavirusom.

Prav tako naj bi vozniki tovornih vozil makedonski policiji potrdili, da je na bencinskih črpalkah pri mestu Vranje na jugu Srbije nedaleč od mejnega prehoda Tabanovce s Severno Makedonijo možno kupiti ponarejene negativne teste po ceni 65 evrov.

Medtem je makedonska vlada z današnjim dnem znova popolnoma odprla svoje meje, s čimer je tako svojim kot tujim državljanom omogočila prehod brez obveznega negativnega testa na novi koronavirus in karantene. V državi se sicer soočajo z drugim valom epidemije - v tem mesecu dnevno redno poročajo o prek 100 novih primerih okužbe. Poleg tega nameravajo 1. julija znova v celoti odpreti letališči v Skopju in na Ohridu.