V Srbiji in drugod na Balkanu število okužb še naprej narašča

21. 6. 2020, 20:20 | Aktualno

              V Srbiji in drugod na Balkanu število okužb še naprej narašča (foto: Shutterstock) Shutterstock

V Srbiji, kjer danes potekajo parlamentarne in lokalne volitve, so v zadnjih 24 urah potrdili še 91 novih okužb z novim koronavirusom, skupno 12.894. Zaradi covida-19 je umrla še ena oseba, skupno 261. O novih okužbah poročajo tudi iz BiH, Severne Makedonije in Črne gore, kjer so v soboto znova uvedli nekatere ukrepe.
 

V BiH so v zadnjih 24 urah potrdili še 77 novih okužb, od tega 42 v Federaciji BiH, največ pa v Sarajevu (10). Pri večini primerov gre za osebe, ki so bile v stiku z okuženimi osebami, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V Severni Makedoniji so v zadnjih 24 urah potrdili 101 novo okužbo, potem ko so v soboto poročali o 185 novih primerih v enem dnevu. Največ okužb, 57, so znova potrdili v Skopju. Opravili so 776 testov.

Zaradi covida-19 je v zadnjih 24 urah v Severni Makedoniji umrlo še pet bolnikov, skupno 238, je sporočilo ministrstvo za zdravje. V državi so doslej potrdili 5106 primerov okužbe, od katerih jih je aktivnih še 2942, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

V Črni gori, kjer so v soboto potrdili še 35 novih okužb, od katerih jih je bilo 14 iz Rožaja, mesta z okoli 20.000 prebivalci na tromeji s Srbijo in Kosovom, so uvedli nove ukrepe, med drugim okrepili nadzor na meji s Srbijo.

Vseh 14 novookuženih v Rožaju se je okužilo v Srbiji, zato so oblasti sprejele tudi odločitev o zaprtju mejnega prehoda Vuča s Srbijo. Za prebivalce so znova uvedli obvezno nošenje zaščitnih mask na odprtih in v zaprtih javnih prostorih, družita se lahko največ dve osebi, verski obredi lahko potekajo brez navzočnosti vernikov, poroča Hina.

Črnogorski epidemiologi so ugotovili, da je 84 odstotkov aktivnih okužb v državi bilo "uvoženih" iz Srbije, in sicer 26 od skupno 31 aktivnih primerov. Vlada je sporočila, da so 12 aktivnih primerov ugotovili pri ljudeh, ki so se 10. junija v Beogradu udeležili nogometne tekme Crvena Zvezda-Partizan. Pri 14 primerih pa gre za prebivalce Rožaja, "ki so bili nezakonito v Tutinu". Vlada je še opozorila, da nespoštovanje ukrepov za zajezitev koronavirusa v času, ko skušajo ohraniti javno zdravje in oživiti gospodarstvo, predstavlja neposreden napad na nacionalne interese.

Na Hrvaškem 18 novih okužb

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 18 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, enega manj kot v soboto, je na novinarski konferenci danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Skupno so doslej v državi potrdili 2317 okužb, aktivno okuženih je še 71 oseb, je ob tem povedal minister za zdravje Vili Beroš.

Od 18 primerov novih okužb so jih deset zabeležili v Zagrebu, pet v osiješko-baranjski županiji, po eno pa v zagrebški, splitsko-dalmatinski in dubrovačko-neretvanski županiji. Testirali so 276 ljudi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Pri tem so sprejeli odločitev, da se prepove obisk v domovih za ostarele v treh županijah, kjer narašča število okuženih - zagrebški, splitsko-dalmatinski in osiješko-baranjski, kot tudi v Zagrebu. Med okuženimi v Zagrebu je tudi osnovnošolec, so po poročanju hrvaškega portala N1 potrdili na novinarski konferenci.

V bolnišnicah v Zagrebu, Osjeku in Splitu so prepovedani obiski, vsi zdravstveni delavci pa morajo nositi zaščitne maske.

Po ministrovih besedah med okuženimi ni težje obolelih, v bolnišnici se zdravi devet ljudi. Prav tako nihče ni priključen na ventilator. Doslej je ozdravelo 2142 ljudi, 107 jih je umrlo.

Iz volilnega štaba vladne HDZ so danes sporočili, da sta dva njena kandidata na parlamentarnih volitvah 5. julija v osiješko-baranjski županiji v prostovoljni samoizolaciji zaradi "kratkega stika" z enim od danes potrjenih petih okuženih v županiji. Zato so odpovedali za danes in v ponedeljek predvidene predvolilne aktivnosti v njuni volilni enoti. Po neuradnih podatkih gre za predsednika osiješkega HDZ Ivana Radića in predsednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića. Oba sta že sporočila, da se počutita dobro, navaja Hina.