V sredo 29 pozitivnih testov, največ okuženih je med mlajšimi

Na Hrvaškem rekordnih 180 okužb

13. 8. 2020, 14:31 | Aktualno | Vir: STA

              V sredo 29 pozitivnih testov, največ okuženih je med mlajšimi (foto: Profimedia) Profimedia

V sredo je bilo v Sloveniji opravljenih 856 testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 29 okužb. V sredo ni umrl noben bolnik s covidom-19. Hospitaliziranih je bilo 19 oseb, dve osebi sta potrebovali zdravljenje v intenzivni enoti. V domačo oskrbo so odpustili pet bolnikov s covidom-19, je vlada objavila na Twitterju.

Največ okuženih je med mlajšimi, po 11 jih je v starostnih skupinah med 15 in 24 let in med 25 in 34 let, kažejo podatki sledilnika za covid-19.

Po njihovih podatkih je trenutno v Sloveniji 193 aktivno okuženih oseb, nove okužbe pa so v sredo potrdili v 21 občinah. Največ so jih potrdili v Mestni občini Ljubljana, in sicer pet. Po dve okužbi so potrdili še v občinah Ribnica, Domžale, Slovenj Gradec in Črnomelj. Po eno okužbo so potrdili v občinah Kranj, Celje, Ilirska Bistrica, Ig, Koper, Trbovlje, Ivančna Gorica, Nova Gorica, Sežana, Škofja Loka, Tržič, Borovnica, Duplek, Kostanjevica na Krki, Kungota in Piran.

Po podatkih sledilnika v sredo ni bilo potrjenih novih okužb med zaposlenimi v zdravstvu, prav tako ni bilo na novo okuženih med zaposlenimi in oskrbovanci domov starejših občanov.

V sredo je bilo v Hrastniku, kjer je žarišče okužbe, odvzetih 11 brisov, do tega trije v Domu starejši občanov. Vsi brisi so bili negativni, so sporočili z občine Hrastnik. V petek bo sicer znano tudi novo število že ozdravljenih oskrbovancev doma.
V Domu starejših občanov Novo mesto, kjer so v petek potrdili primer okužbe pri zaposleni, bodo danes ponovno testirali 57 stanovalcev negovalnega oddelka, kjer je okužena delala in 13 zaposlenih, ki so bili z njo v stiku in so v samoizolaciji. Pri prvem testiranju so bili vsi vzeti brisi negativni. Vsi stanovalci in zaposleni se sicer počutijo dobro in nimajo znakov okužbe, je direktorica doma Milena Dular povedala za STA.

Hrvaška

Na Hrvaškem so od srede potrdili še 180 okužb z novim koronavirusom, je danes potrdil nacionalni štab civilne zaščite. Gre za največje dnevno število okuženih v sosednji državi od 25. februarja, ko so zabeležili prvo okužbo. V minulih 24 urah je zaradi bolezni covid-19 umrla še ena oseba. Doslej so zabeležili 161 smrtnih žrtev covida-19.

Na Hrvaškem so največ okužb z novim koronavirusom potrdili 11. julija, ko so našteli 140 primerov. V sredo so potrdili 130 novih okužb, danes pa 180. Od začetka tedna je so tako zabeležili 446 novih primerov. Hrvaški epidemiologi pojasnjujejo, da gre večinoma za mlade ljudi, ki so se okužili z novim koronavirusom na nočnih zabavah v gostinskih lokalih med počitnicami na obali.

Največ novookuženih je bilo v minulih 24 urah na območju Zagreba, kjer so zabeležili 47 novih okužb. Zagrebški štab civilne zaščite je prav tako pojasnil, da je večina novookuženih, 24, v stik z virusom prišla med počitnicami.

V splitsko-dalmatinski županiji so v preteklih 24 urah potrdili 41 novih primerov, ena oseba pa je umrla zaradi bolezni covid-19. V obalnih županijah so osem novih primerov zabeležili v zadrski županiji, po tri v šibeniško-kninski in dubrovniško-neretvanski, dva v primorsko-goranski ter enega v istrski županiji, so poročali tamkajšnji štabi. V vseh ostalih županijah so našteli še 40 novih okužb, pri čemer v petih od srede niso potrdili novih primerov.

Skupni podatki za celotno državo, ki jih objavlja nacionalni štab civilne zaščite vsak dan ob 14. uri, se sicer ne ujemajo vselej s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov.

Nacionalni štab je danes še sporočil, da je na Hrvaškem trenutno 811 aktivnih okužb. Na bolnišničnem zdravljenju je 115 ljudi, med katerimi jih je deset priključenih na ventilatorje.

Doslej so zabeležili 6050 okužb z novim koronavirusom. Medtem je okrevalo 5078 ljudi, za covidom-19 pa je umrlo 161 ljudi. V preteklih skoraj šestih mesecih so testirali nekaj manj kot 133.500 oseb, od tega več kot 1200 v preteklih 24 urah, so zapisali v sporočilu.