Delež odkritih okužb v sredo se je nekoliko zmanjšal

Vlada danes o podaljšanju ukrepov

26. 11. 2020, 09:34 | Aktualno | Vir: STA

              Delež odkritih okužb v sredo se je nekoliko zmanjšal (foto: Shutterstock) Shutterstock

V sredo so v Sloveniji opravili 7391 testov na okužbo z novim koronavirusom, pri čemer so potrdili 1767 okužb, je vlada sporočila na Twitterju. To je 459 okužb manj, kot so jih potrdili v torek. V sredo je umrlo 46 bolnikov s covidom-19, trije več kot v torek. V bolnišnicah se zdravita 1302 covidna bolnika, 215 jih potrebuje intenzivno zdravljenje.
 

Delež pozitivnih testov je bil v sredo 23,9-odstoten, v torek pa 27,6-odstoten. V bolnišnicah se zdravi pet bolnikov več, intenzivno zdravljenje pa jih potrebuje 13 več kot dan prej. Iz bolnišnic so v domačo oskrbo odpustili 91 bolnikov.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v državi 20.174 aktivnih okužb z novim koronavirusom (163 več kot v torek), 14-dnevna pojavnost okužb pa je pri 963 na 100.000 prebivalcev.

Doslej so v Sloveniji potrdili 71.073 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 1245 covidnih bolnikov.

Vlada o podaljšanju ukrepov

Vlada bo na današnji redni seji znova razpravljala o ukrepih za zamejevanje epidemije covida-19. Glede na napovedi vodje svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojane Beović, je skupina vladi predlagala podaljšanje veljavnih ukrepov.

Minuli teden je vlada na seji najprej za sedem dni podaljšala zaprtje nenujnih trgovin in prepoved ponujanja kulturnih storitev. Začasno je ustavila roke za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih in podaljšala obvezno namestitev razpršilnikov za razkuževanje v večstanovanjskih stavbah. V petek je nato sprejela še odločitev za podaljšanje omejitev zbiranja in gibanja.

Beovićeva je ta teden dejala, da bi se lahko o morebitnih spremembah ukrepov lahko pogovarjali šele takrat, ko bodo nazadnje sprejeti ukrepi pokazali učinek, to je proti koncu tega tedna. Novi koronavirus po njenih besedah še vedno v veliki meri kroži med prebivalstvom, kljub temu da nekateri ukrepi, kot so zaprti vrtci, šolanje na daljavo itd. trajajo že mesec dni.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je sicer v sredo ob opozorilu, da epidemiološke razmere še ne vlivajo optimizma, dejal, da vlada pričakuje, da bodo svetovalna skupina in vladni resorji podrobneje čim prej uskladili korake v smeri sproščanja ukrepov, ko bo epidemiološka slika to dopuščala. Izhodna strategija bo temeljila na načrtu sproščanja, ki bo omogočal ukrepanje v obratni smeri kot ob začetku drugega vala, je še pojasnil Kacin.