V sredo potrjenih 19 primerov okužb, v Hrastniku že 23 aktivno okuženih

Opravili 1032 testov

16. 7. 2020, 14:21 | Aktualno | Vir: STA

              V sredo potrjenih 19 primerov okužb, v Hrastniku že 23 aktivno okuženih (foto: Profimedia) Profimedia

V sredo so v Sloveniji opravili 1032 testiranj na novi koronavirus in potrdili 19 primerov, skupno tako že 1897. Hospitaliziranih je bilo 18 bolnikov s covidom-19, kar sta dva več kot dan prej. Intenzivno zdravljenje potrebuje en bolnik, v domačo oskrbo pa niso odpustili nobene osebe. V sredo ni umrl noben bolnik s covidom-19, je objavila vlada.

V Hrastniku so zabeležili štiri nove okužbe s covidom-19, med katerimi sta dva oskrbovanca doma starejših, ena zaposlena v omenjenem domu in en občan, kar pomeni, da je trenutno v tej občini že 23 aktivno okuženih ljudi, od tega deset v domu starejših, pet oskrbovancev in pet zaposlenih, je za STA povedal župan Marko Funkl.

Kot je še povedal Funk, je danes v Hrastniku tudi zdravstvena inšpekcija, ki preverja stanje v gostinskih lokalih, od koder je prejšnji teden tudi prišlo do izbruha prvih okužb v drugem valu.

Po njegovem sredinem pozivu k pomoči države in stroke je danes prejel klic ministrstva za zdravje o kadrovski pomoči domu za starejše, ki pa je za zdaj še niso dočakali. "Če tega ne bo, bomo imeli velike težave zagotavljati zdravstvene delavce," je opozoril hrastniški župan, ki verjame, da se bo tako kot v primerih Šmarja pri Jelšah, Ljutomera, Metlike in nazadnje Vipave tudi za njih našla primerna dodatna delovna sila.

Dom za starejše

S svojimi zmogljivostmi so se doslej v glavnem lotili ugotavljanja razmer v domu starejših, danes pa se lotevajo tudi jemanja dodatnih brisov občanov, da tako ugotovijo dejansko stanje v občini. Funkl upa, da se bodo stvari nekoliko le umirile, na srečo po njegovem v domu za zdaj ni kakšne eksponentne rasti.

Ob tem so iz Zasavskih lekarn Trbovlje sporočili, da bo njihova podružnica v Dolu pri Hrastniku zaradi povečanega števila okužb od tega tedna dalje do preklica zaprta, od 1. do 15. avgusta naprej sicer tudi zaradi že prej načrtovane prenove prostorov.

Dogajanje v Hrastniku je pred sejo vlade komentiral tudi minister z delo Janez Cigler Kralj, ki je dejal, da za zdaj vse poteka po protokolu. Njegovo ministrstvo in ministrstvo za zdravje sta vseskozi v stiku z direktorjem doma starejših, kjer imajo vzpostavljeno rdečo cono. Za zdaj ocenjuje, da so zadeve pod nadzorom.

Prošnje za kadrovsko podporo

Seznanjen je tudi s prošnjami lokalne skupnosti po kadrovski podpori. Razume, da se želijo čim bolje pripraviti na morebitno naraščanje števila okužb, zato zagotavlja, da bodo po najboljših močeh zagotovili pomoč, tako kot so jo v prvem valu širjenja virusa.

Cigler Kralj je spomnil, da četrti protikoronski paket socialnovarstvenim zavodom namenja 31 milijonov evrov za kadrovsko okrepitev ter obljubil uredbo, ki jo pripravljajo, in bo najpozneje v mesecu dni po sprejetju protikoronskega paketa že v veljavi. Njen namen je okrepiti in tudi kadrovsko podpreti domove starejših.

Kadrovsko stisko v domovih za starejše je izpostavila tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant. Kot je dejala, je po tihem upala, da bodo brezposelne osebe vzele delo, tudi v domovih za starejše in v zdravstvu. "A ne moremo nikogar prepričati ali prisiliti, da bi šel tja delati," je dodala.