V sredo rekordnih 387 potrjenih okužb, umrl en bolnik

8. 10. 2020, 11:07 | Aktualno | Vir: STA

              V sredo rekordnih 387 potrjenih okužb, umrl en bolnik (foto: Shutterstock) Shutterstock

V sredo so v Sloveniji opravili 3665 testov na okužbo z novim koronavirusom, 387 jih je bilo pozitivnih, je vlada sporočila prek Twitterja. Gre za novo rekordno številko v dnevnem prirastu novih okužb. V bolnišnicah se zdravi 131 bolnikov s covidom-19, 21 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. En bolnik s covidom-19 je v sredo umrl.

V torek je število okužb prvič preseglo 300, v sredo se je že približalo 400. Viša se tudi odstotek pozitivnih testov, v sredo jih je bilo med opravljenimi testi 10,59 odstotka pozitivnih, kar po besedah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina kaže, da se situacija slabša.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v Sloveniji 2692 aktivnih primerov okužb. V 14-dnevnem obdobju je okuženih 128 na 100.000 prebivalcev. Podatki sledilnika tudi kažejo, da je bilo sredo potrjenih 35 okužb med zaposlenimi v zdravstvu, dve med zaposlenimi v domovih za starejše in 13 med oskrbovanci domov.

Kot je na vladni novinarski konferenci povedal Kacin, trenutno še ni končnih podatkov o strukturi okužb, saj epidemiološka poizvedovanja glede na veliko število na novo potrjenih okužb še potekajo. Po dosedanjih podatkih pa se virus najhitreje širi med zdravstvenim osebjem in med zaposlenimi na šolah. Novo žarišče virusa so v sredo zaznali tudi v domovih za starejše, in sicer v Škofji Loki. Okužbe se po njegovih besedah še naprej širijo tudi v Pegazovem domu v Rogaški Slatini in tudi v domu na Jesenicah.

Okužbe v domovih starejših

Nove okužbe so po poročanju Radia Slovenija in sledilnika potrdili v domovih starejših v Preddvoru, Domžalah, Jesenicah in ljubljanskih Mostah, pa tudi v Varstveno-delovnem centru (VDC) Zagorje. V Domu starejših občanov Domžale so v sredo zvečer okužbo potrdili pri enem od stanovalcev, ki so ga medtem že hospitalizirali. Danes so brise vzeli vsem zaposlenim in stanovalcem, a rezultate še čakajo.

V Domu upokojencev dr. Franceta Berglja Jesenice so v sredo zvečer potrdili okužbo z novim koronavirusom pri enem od stanovalcev, ki so ga nato premestili v jeseniško bolnišnico. Danes testirajo morebitne stike in čakajo na rezultate, da vidijo, od kod je prišla okužba. Dom je sicer zaradi slabe epidemiološke slike na Jesenicah že en teden zaprt za obiske.

V VDC Zagorje pa so danes potrdili dve okužbi pri zaposlenih, tako da so v centru zdaj okuženi štirje delavci in en uporabnik. Testirali so 28 stanovalcev, med njimi je bilo 22 negativnih, šest testov pa bodo ponovili, je danes povedala direktorica centra Špela Režun.

Prav tako bo treba ponoviti tudi šest testov pri zaposlenih. Med 46 testiranimi zaposlenimi pa je bilo 38 negativnih. Zagorsko dnevno enoto so v sredo zaprli, da bi preprečili vdor okužb v enoto bivanja, ki je v isti stavbi in zanjo ne morejo ločiti čistih in nečistih poti. Zato si čim prej želijo prizidka, s katerim bi to uredili, je še dejala Režunova.

OŠ Rogatec

V Osnovni šoli (OŠ) Rogatec so potrdili pet okužb, od tega so okuženi štirje zaposleni in en učenec. V karanteni so trije razredi in 10 zaposlenih, je za STA povedala ravnateljica šole Alenka Virant. V Podružnični šoli Donačka Gora dela vrtec, šolski otroci, ki tam niso v karanteni, pa imajo pouk zaradi reorganizacije dela na matični šoli v Rogatcu.

Po starostnih skupinah so v sredo največ primerov, 82, zabeležili med starimi od 35 do 44 let. Med starimi od 45 do 54 let so jih potrdili 74, v starostni skupini 25-34 pa 67 primerov okužb. Med starimi od 15 do 24 so potrdili 50 okužb, med otroci, starimi od pet do 14 let 22 primerov, med mlajšimi od pet let pa en primer.

Med starimi od 55 do 64 let so potrdili 43 okužb, v starostni skupini 65 do 74 let so potrdili 26 primerov in po 11 primerov okužb med starimi od 75 do 84 in starejšimi od 85 let, kažejo podatki sledilnika.

V sredo so okužbo potrdili v več kot 110 občinah, največ, 64, v Ljubljani. V prestolnici je trenutno 449 aktivno okuženih. Po 17 okužb so potrdili v Novem mestu in Vrhniki, 15 pa v Domžalah. V Občini Škofljica so potrdili 11 okužb, v Škofji Loki 10. V ostalih občinah so zabeležili manj kot 10 novih okužb.

Doslej so v Sloveniji po podatkih vlade potrdili 7507 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 161 bolnikov s covidom-19. Incidenca na 100.000 prebivalcev je po Kacinovih besedah v Sloveniji v zadnjih 14 dneh dosegla 128,8.

Ukrepi bodo rezultate pokazali čez približno 14 dni

Ukrepi, ki jih je danes sprejela vlada, bodo po njegovih besedah lahko pokazali rezultate šele čez približno 14 dni. Kot pa je poudaril, nobena priporočila in sprejeti ukrepi ne bodo obrnili krivulje širjenja virusa navzdol, če se jih ne bo upoštevalo.

Kacin je ob tem napovedal, da bo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) popoldan predvidoma v posebni izjavi predstavil spremembe svojega načina dela, tako glede spremljanja epidemiološke situacije, iskanja stikov okuženih ter izdajanja karantenskih odločb, kot tudi v zvezi s soglasji NIJZ za organiziranje večjih dogodkov.