V sredo so opravili 5287 testov in potrdili 745 okužb

Največ testov in potrjenih okužb v enem dnevu

15. 10. 2020, 11:53 | Aktualno | Vir: STA

              V sredo so opravili 5287 testov in potrdili 745 okužb (foto: Profimedia) Profimedia

V sredo so v Sloveniji opravili 5287 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 745 okužb, kar je največ testov in potrjenih okužb doslej v enem dnevu, je sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Skupno število potrjenih okužb doslej je preseglo 10.000. V sredo je umrl en bolnik s covidom-19.

V bolnišnicah se zdravi 221 bolnikov s covidom-19, od tega jih 40 potrebuje intenzivno zdravljenje, kar je največ doslej.

Skupaj so doslej potrdili 10.683 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je skupaj 176 bolnikov s covidom-19.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v državi 4818 aktivno okuženih, število okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa se je povzpelo na 230. Delež pozitivnih testov je v sredo znašal 14,09 odstotka.

V sredo so največ okužb s koronavirusom potrdili v starostni skupini 35-44 let, in sicer 161. 150 primerov so našteli med starimi od 45 do 54 let, 124 med v skupini od 25. do 34. leta in 105 med mladimi od 15. do 24. leta. Pod sto okužb pa so potrdili s starostnih skupinah od 55 do 64 let (84 primerov), od pet do 14 let (46 primerov), od 65 do 74 let (36 primerov) in v skupini od 75 do 84 let (22 primerov). Med starejšimi od 85 let so našteli 22 okužb, med malčki do četrtega leta starosti pa štiri.

Po podatkih Sledilnika so v sredo med zaposlenimi v zdravstvu potrdili 26 okužb, 13 med zaposlenimi in 18 med oskrbovanci v domovih za starejše.

Največ novih okužb, 119, so v sredo potrdili v ljubljanski občini, je razbrati s spletne strani sledilnika. Brez potrjene okužbe ostaja še pet občin, in sicer Hodoš, Loški Potok, Osilnica, Solčava in Sv. Jurij v Slovenskih goricah.

Po Kacinovih besedah je vlada v želji po čim manjšem zapiranju nekatere ukrepe uveljavila za celotno državo, nekatere pa je omejila zgolj na t. i. rdeče regije, ki imajo v zadnjih 14 dneh več kot 140 okuženih na 100.000 prebivalcev in jih je trenutno sedem. Za te bodo veljali strožji ukrepi, pri čemer bo vlada presojo, katera regija je še rdeča, opravila enkrat tedensko. Trenutno je po njegovih besedah največ okužb v Gorenjski regiji.

Povedal je tudi, da bo poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan vsem županom in regijskim poveljnikom Civilne zaščite posredoval nabor ukrepov, ki so jih sprejeli in uveljavili v Pivki in v Črni na Koroškem, v želji, da bi ti lažje sprejeli določene ukrepe in olajšali delo epidemiologov. Ti so namreč precej obremenjeni in na primer v sredo niso uspeli obravnavati vseh potrjeno okuženih.

Domovi za starejše

Domovom za starejše, ki so soočeni z okužbo z novim koronavirusom pri stanovalcih, se je ta teden pridružil mariborski Dom starejših občanov Tezno. Prvo okužbo so zabeležili v torek in dan kasneje še dve. Vse tri stanovalke so premestili, in sicer ena v UKC Maribor in dve v bolnišnico Brežice. V sredo so testirali še 43 stanovalcev in 12 zaposlenih v tem domu, pri tem pa so bili vsi odvzeti brisi negativni, je danes na spletni strani doma zapisala direktorica Jasna Cajnko.

Največji dom za starejše v Mariboru in državi je Dom Danice Vogrinec, kjer so prve okužbe z novim koronavirusom pri stanovalcih odkrili na začetku septembra v enoti na Taboru. Zdaj se tam položaj umirja. V zadnjih 17 dnevih so zabeležili zgolj eno novo okužbo pri stanovalcu, ki so jo glede na začetno epidemiološko stanje tudi predvidevali, in dve okužbi zaposlenih, ki ne izvirata iz domskega okolja.

"Obe okužbi se zaradi pravočasnega umika zaposlenih iz delovnega procesa in po rezultatih odvzetih brisov v njunem delovnem okolju nista prenesli. V rdeči coni je samo še sedem od prvotnih 38 stanovalcev," so sporočili iz doma. V delovni proces se je vrnila večina sodelavcev, v samoizolaciji je le še sedem zaposlenih.

V Centru za starejše Murska Sobota, ki je enota Doma starejših Rakičan, so rezultati testiranj v sredo pokazali eno novo okužbo pri zaposlenih. "Tako je na današnji dan skupaj 39 okuženih, od tega 12 zaposlenih in 27 stanovalcev. En stanovalec je nameščen v bolnišnici Murska Sobota, ostali stanovalci z okužbo so nameščeni v rdeči coni, zaposleni pa so v karanteni," je danes sporočil direktor Zoran Hoblaj.

Ob tem je navedel, da bodo zaradi splošne epidemiološke situacije v petek do preklica zaprli za obiske tudi matično enoto v Rakičanu in enoto Elizabeta v Svetem Juriju.