V strahu pred drugim valom epidemije v Pekingu zaprli deset sosesk

Izbruh povezan s tržnico

15. 6. 2020, 10:33 | Aktualno | Vir: STA

              V strahu pred drugim valom epidemije v Pekingu zaprli deset sosesk (foto: Profimedia) Profimedia

Na Kitajskem so zabeležili še 49 novih primerov okužbe s koronavirusom. Največ, in sicer 36, so jih potrdili v Pekingu, kjer oblasti skušajo zajeziti nov izbruh covida-19, ki je povezan s tržnico mesa ter sadja in zelenjave. V strahu pred drugim valom epidemije so oblasti v Pekingu zaprle še deset stanovanjskih sosesk.

Kasneje so mestne oblasti napovedale zaprtje vseh dvoran za šport in zabavo. Predstavnik mesta Xu Ying je novinarjem pojasnil, da morajo na vseh območjih "okrepiti dezinfekcijo javnih površin ter začasno zapreti vse dvorane za šport in rekreacijo". Prav tako bodo po njegovih besedah okrepili merjenje telesne temperature ter tistim, ki v mestu nimajo prebivališča, ne bodo dovolili vstopa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Pekingu so namreč odkrili tudi nove primere okužb, ki so povezani s še eno tržnico, in sicer v okrožju Haidian na severozahodu Pekinga, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile tamkajšnje oblasti. Veleprodajno tržnico Yuquandong in bližnje šole so zaprli, prebivalcem pa so prepovedali zapuščati domove.

Po izbruhu, ki je povezan s tržnico Xinfadi na jugu Pekinga, so v prestolnici začeli množično testiranje za covidom-19. Doslej so testirali že več kot 10.000 ljudi, testirati nameravajo 46.000 prebivalcev na območju, poroča AFP. Oblasti tudi krepijo prizadevanja za izsleditev tistih, ki so tržnico obiskali.

Deset novih primerov okužb, ki so jih na Kitajskem odkrili danes, je bilo po navedbah zdravstvenih oblasti uvoženih iz tujine.

Na Kitajskem, kjer se je v začetku leta začela pandemija, so sicer širjenje bolezni v pretežni meri spravili pod nadzor, vendar pa so prejšnji teden v prestolnici Peking odkrili nov niz primerov. Na Kitajskem zaradi covida-19 trenutno zdravijo 177 ljudi, to pa je najvišje številka od začetka maja.