V streljanju v središču Dunaja mrtvi in več ranjenih; notranji minister: Šlo je za teroristični napad

2. 11. 2020, 23:32 | Aktualno | Vir: STA

              V streljanju v središču Dunaja mrtvi in več ranjenih; notranji minister: Šlo je za teroristični napad (foto: profimedia) profimedia

V današnjem streljanju na Dunaju je bila ubita najmanj ena oseba, še 15 pa je ranjenih, od tega sedem huje, so sporočile pristojne oblasti. Med ranjenimi je tudi policist.

Dunajska policija je na Twitterju zapisala, da se je streljanje začelo okoli 20. ure na ulici Seitenstettengasse v prvem dunajskem okrožju. Do streljanja je vse skupaj prišlo na šestih različnih krajih prestolnice. V napadu je sodelovalo več osumljencev, oboroženih s puškami. Enega je policija ubila.

Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je pred tem dejal, da je bilo današnje streljanje v središču avstrijske prestolnice očiten teroristični napad, ki še poteka.

Policija je pozvala vse ljudi, naj takoj zapustijo območje napada oziroma naj si najdejo zatočišče. Prav tako je pozvala ljudi, naj ne širijo govoric ali nepreverjenih informacij po spletnih omrežjih.

Avstrijski notranji minister: Šlo je za teroristični napad

Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je dejal, da je šlo pri streljanju za teroristični napad. "Napad še poteka," je poudaril. Oblasti so sporočile, da je bila ubita ena oseba, še 15 pa ranjenih. Osumljencev za napad je več, policija je enega ubila. Do streljanja je prišlo na šestih različnih krajih.

Nehammer je v pogovoru za avstrijsko radiotelevizijo ORF dejal, da je bilo današnje streljanje v središču avstrijske prestolnice "očiten teroristični napad", ki še poteka, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Dodal je, da je bilo več ranjenih pa tudi mrtvih.

Dunajska policija je kasneje na Twitterju zapisala, da se je streljanje začelo okoli 20. ure na ulici Seitenstettengasse v prvem dunajskem okrožju. Do streljanja je vse skupaj prišlo na šestih različnih krajih prestolnice. V napadu je sodelovalo več osumljencev, oboroženih s puškami. Enega je policija ubila.

Napadalci so najmanj enega mimoidočega ubili, še več pa je bilo ranjenih. Med slednjimi je tudi en policist, je policija še sporočila na Twitterju.

Dunajske zdravstvene oblasti so sporočile, da je bilo ranjenih 15 ljudi, ki so jih prepeljali v bolnišnice v mestu. Od tega je najmanj sedem huje poškodovanih, navaja APA.

Dunajska policija je drevi sporočila, da je v bližini trga Schwedenplatz v prvem dunajskem okrožju prišlo do streljanja. Na kraj incidenta so poslali vse razpoložljive sile, tudi specialne enote.

Policija je pozvala vse ljudi, naj takoj zapustijo območje napada oziroma naj si najdejo zatočišče. Prav tako je pozvala ljudi, naj ne širijo govoric ali nepreverjenih informacij po spletnih omrežjih. Tiste, ki imajo videoposnetke ali fotografije napada, pa je pozvala, naj jih posredujejo njim kot pomoč pri preiskavi dogodka in naj jih ne objavljajo na spletnih omrežjih.

Ali je bila tarča napada bližnja sinagoga, kot je poročalo več avstrijskih medijev, zaenkrat niso mogli potrditi, je povedala tiskovna predstavnica avstrijskega notranjega ministrstva.

Po poročanju APA napad spominja na tistega, ki so ga teroristi izvedli v Parizu leta 2015. Izvedli so ga namreč na priljubljenem zbirališču v mestu, kjer ni le judovska sinagoga, pač pa tudi t.i. bermudski trikotnik s številnimi lokali v dunajskem starem mestnem jedru.