V Sudanu protestniki od vojske zahtevajo predajo oblasti civilistom

2. 5. 2019, 21:46 | Aktualno | Vir: STA

              V Sudanu protestniki od vojske zahtevajo predajo oblasti civilistom (foto: profimedia) profimedia

Pred sedežem vojske v sudanski prestolnici Kartum se je danes zbrala množica protestnikov, ki od začasnega vojaškega sveta zahteva predajo oblasti civilnemu vodstvu države, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za najštevilčnejši zbor protestnikov v zadnjih dneh.

Po poročanju AFP so zbrani napolnili ceste in mostove, ki vodijo do osrednjega kompleksa v Kartumu.

Pogovori med voditelji protestov in generali glede predaje oblasti zaenkrat sicer ostajajo na mrtvi točki, še poroča francoska tiskovna agencija.

Protestniki med drugim trdijo, da je trenutni začasni vojaški svet le nadaljevanje oblasti strmoglavljenega predsednika Omarja al Baširja.

Protesti so se začeli pred štirimi meseci zaradi trojnega povišanja cen kruha v gospodarsko šibki državi in se kmalu prelevili v izraz nasprotovanja Baširju, ki je vladal skoraj tri desetletja.

Sudanski generalni tožilec je medtem že naročil zaslišanje Baširja glede domnevnega pranja denarja ter financiranja terorizma, poročanje sudanske agencije SUNA povzema AFP. Te navedbe je za francosko tiskovno agencijo že potrdil vir iz pisarne generalnega tožilca.