V svetu potrjenih že več kot 15 milijonov okužb z novim koronavirusom

Tretjina od konca junija

23. 7. 2020, 08:00 | Aktualno | Vir: STA

              V svetu potrjenih že več kot 15 milijonov okužb z novim koronavirusom (foto: Profimedia) Profimedia

Širjenje novega koronavirusa se je pospešilo, v svetu so namreč do danes po podatkih ameriške univerze Johns Hopkins potrdili že več kot 15 milijonov okužb. Od tega so jih tretjino potrdili od konca junija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V pandemiji covida-19 je svet konec junija, torej približno pol leta po izbruhu koronavirusa, presegel mejnik deset milijonov okužb. Do danes pa je to število naraslo na več kot 15 milijonov.

Širjenje novega koronavirusa se je pospešilo predvsem v Amerikah ter nekaj drugih večjih državah, kot sta Indija in Južna Afrika.

Ameriška univerza je naštela tudi skoraj 620.000 smrtnih žrtev covida-19. Najbolj ogroženi so starejši in osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

Najhuje prizadeta država ostajajo ZDA, kjer so potrdili skoraj štiri milijone okužb in več kot 142.000 smrtnih žrtev. V zadnjih dneh po največ novih okužb potrjujejo v južnih in zahodnih zveznih državah.

Na drugem mestu sledi Brazilija, kjer se koronavirus še naprej nenadzorovano širi. V tej južnoameriški državi se je z virusom okužilo skoraj 2,2 milijona ljudi, med njimi tudi predsednik Jair Bolsonaro. Zaradi posledic okužbe je umrlo 81.000 ljudi.

Ameriška univerza redno posodablja podatke in ima običajno višje številke od Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Ta navaja da se je s koronavirusom doslej okužilo 14,56 milijona ljudi, od tega jih je 608.000 umrlo.