V tednu jesenskih (krompirjevih) počitnic šolarjem ne bo dolgčas!

27. 10. 2017, 08:50 | Aktualno | Vir: STA
V tednu jesenskih (krompirjevih) počitnic šolarjem ne bo dolgčas! (foto: profimedia) profimedia

Za okoli 179.500 učencev in okoli 74.000 dijakov se bodo v ponedeljek začele prve počitnice v tem šolskem letu. V času počitnic se bodo zvrstile številne prireditve in delavnice po vsej Sloveniji, večina teh je brezplačnih. Šolarji bodo zaradi dneva reformacije in spomina na mrtve teden na počitnicah, šolskim klopem se bodo vrnili 6. novembra.

Mlade v prestolnici med šolskimi počitnicami čaka pester počitniški program. Med drugim bodo na Ljubljanskem gradu lahko raziskovali srednjeveško življenje. Pred več kot 500 leti je cesar Friderik III. Habsburški na griču nad mestom zgradil mogočen grad, ki stoji še danes.

Mladi se bodo tako v četrtek in petek v okviru delavnic podali na raziskovanje gradu, kjer bodo odkrivali, kakšen je bil srednjeveški vsakdan. Delavnice so namenjene starejšim predšolskim otrokom in učencem prve triade osnovnih šol.

Pri Mladih zmajih so za jesenske počitnice pripravili "jesenske avanture" oz. strokovno vodene aktivnosti za mlade Ljubljančane, stare med 10 in 29 let. Od danes pa vse do 5. novembra se jim lahko pridružijo na počitniških dnevih skupnega ustvarjanja in druženja v okviru dveh podjetniških vikendov, na vodni avanturi, delavnicah animiranega filma ali kar tako v dnevnih centrih.

Ob tem bodo vzporedno potekale tudi aktivnosti v različnih mladinskih centrih. Vse dejavnosti bodo brezplačne, za izlete pa bodo pobirali simbolične prispevke.

Počitniške šole, delavnice, športne aktivnosti

V Pionirskem domu, Centru za kulturo mladih so tudi med jesenskimi počitnicami pripravili počitniške šole, na katerih bodo šolarji raziskovali, ustvarjali in spoznavali osnove tujih jezikov.

V ljubljanskem živalskem vrtu pa so "čarovnice iz ZOO Ljubljana" za družine in odrasle pripravile dnevna vodenja z imenom Čarovniški dan. Čarovnice se bodo vsak dan v počitniškem tednu s svojo čarovnijo pokazale v novi luči, predstavile bodo različne, z vraževerjem povezane živali, pa tudi svoje živalske pomočnike, ki se jih bo dalo spoznati čisto od blizu. Brez skrbi, če vas bo spremljal Strah, ga bodo znale pregnati, obljubljajo "čarovnice".

Številne dopoldanske delavnice v času jesenskih šolskih počitnic pripravljajo društva v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije. Tako so med drugim v Mariboru za počitniške dni pripravili likovne, čarovniške, sprostitvene in plesne delavnice. V ponedeljek pa se bodo podali na potepanje po mariborskih gričkih in sicer skozi pisane gozdove s košarico v roki po darove narave za okras in ustvarjalne delavnice.

Večina dejavnosti je brezplačnih in potekajo v Domu ustvarjalnosti mladih, kjer je tudi zbirno mesto za potepanja. Na vse dejavnosti pa se je treba prijaviti.

Počitniške delavnice pripravljajo tudi na Obali. Tako koprsko društvo prijateljev mladine za osnovnošolce v dnevu pred nočjo čarovnic v svojih prostorih pripravlja kreativno delavnico rezljanja buč z naslovom Bučini strahci 2017. Za udeležbo se je treba predhodno prijaviti preko spletnega obrazca, prispevati pa je treba šest evrov, kar zajema strošek nabave buče, ki jo otrok po zaključku delavnice odnese domov.

V času počitnic ustvarjalne delavnice, povezane z jesenjo in tudi nočjo čarovnic, pripravljajo tudi v nekaterih nakupovalnih središčih.

Celjska mestna občina pa je skupaj s Fundacijo za šport, Olimpijskim komitejem Slovenije in Športno zvezo Celje pripravila program tridnevnih brezplačnih športnih aktivnosti, ki vključujejo kegljanje, plavanje, drsanje, badminton, namizni tenis, borilne veščine in športno plezanje. Programi so namenjeni učencem, dijakom in študentom celjske občine.

V času počitnic bodo za brezplačno kopanje in druge športne aktivnosti poskrbeli tudi v mnogih drugih občinah.

V času jesenskih počitnic pobirali krompir

  • Šolarji se bodo s krompirjevih počitnic v šolske klopi vrnili 6. novembra. Za jesenske počitnice se je pri nas kot izposojenka iz nemščine udomačil izraz krompirjeve počitnice. V preteklosti se je čas počitnic prilagajal kmečkim opravilom in šolarji med počitnicami niso počivali, temveč so bili prosti zato, da so pomagali doma. Tako so v času krompirjevih počitnic pobirali krompir.

Za STA napisala Vlasta Ivić

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri