V torek v Sloveniji 29 okužb, nova smrtna žrtev in 22 hospitaliziranih

V Domu starejših Hrastnik 3 novi primeri

22. 7. 2020, 13:11 | Aktualno | Vir: STA

              V torek v Sloveniji 29 okužb, nova smrtna žrtev in 22 hospitaliziranih (foto: profimedia) profimedia

V torek so v Sloveniji opravili 1150 testiranj in potrdili 29 okužb z novim koronavirusom. En bolnik s covidom-19 pa je umrl. V bolnišnici je 22 oseb, od tega dve na intenzivni negi, eno oseb pa so odpustili iz bolnišnice, je na spletu objavila vlada.

Doslej je bilo v Sloveniji potrjenih 2006 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je skupaj 115 bolnikov, od tega štirje v zadnjih štirih dneh. Pred tem zaradi covida-19 ni umrla nobena oseba od 31. maja.

Glede na podatke Sledilnika covid-19 je v Sloveniji trenutno 243 aktivnih primerov.

Pristojni sicer opozarjajo, da se virus v zadnjem času širi predvsem lokalno, znotraj države. V tednu med 13. in 19. julijem je bil tako virus le v dveh od 104 potrjenih primerov okužb vnesen iz tujine, z vnesenimi primeri pa je bila povezana še ena okužba. Kar 74 primerov je povezanih z lokalnim virom okužbe, pri 27 pa vir okužbe ni znan, navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Do zdaj so v Sloveniji potrdili okužbo pri 21 tujcih. Če tujec med bivanjem v Sloveniji zboli, ostane tam, kjer je nastanjen, so za Delo pojasnili na ministrstvu za zdravje. Če je nastanjen v hotelu, mora ostati v osamitvi za trdno zaprtimi vrati. Če je njegova nastanitev takšna, da osamitve ne omogoča, pa se lahko preseli v hotel, če pa tega ne zmore, pa v apartmaje, ki jih je za okužene pripravila država v Logatcu in v hotelu Črni les pri Lenartu.

Na ti dve lokaciji se lahko zatečejo tudi domači državljani, ki doma nimajo možnosti osamitve, a so okuženi in živijo v skupnem gospodinjstvu s starejšo osebo ali bolnikom. Do zdaj so v Logatcu bivali štirje, nastanitve v Črnem lesu pa še niso aktivirane, ker ni bilo potrebe, so še za Delo pojasnili na ministrstvu.

Trije novi v Domu starejših Hrastnik

V Domu starejših Hrastnik so v torek potrdili tri nove okužbe z novim koronavirusom, in sicer dve pri oskrbovancih in eno pri zaposleni osebi. Oba oskrbovanca so odpeljali v šempetrsko bolnišnico, ki je v torek sprejela tudi sedem okuženih stanovalcev iz doma, je za STA danes povedal direktor doma Drago Kopušar.

Dejal je, da je tako trenutno v domu okuženih 20 oskrbovancev in osem zaposlenih.

Kot so sporočili s hrastniške občine, bo na podlagi torkovega kriznega sestanka v domu treba opraviti nekatere nujne spremembe, pri čemer bodo v domu potrebovali tudi pomoč. Domu bo pri reorganizaciji dela skupaj s hrastniškim Rdečim križem in civilno zaščito pomagala občina.

Poleg žarišča v domu je bilo povečano število okužb zaznano tudi v naselju Novi log, zato občina skupaj z upravniki večstanovanjskih stavb na tem področju ponovno uvaja razkuževanje skupnih prostorov.